Ruim kwart Nederlandse jongvolwassenen bezit crypto als bitcoin en ethereum

Volgens een nieuw onderzoek van de Rabobank, samen met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD), wordt beleggen onder jongvolwassenen in Nederland steeds populairder. Dat geldt ook voor cryptocurrency als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH).

27% bezit crypto

NIBUD en de Rabobank keken naar het gedrag onder jongvolwassenen, tussen 18 en 30 jaar oud, omtrent beleggen. Het onderzoek ondervroeg 1.568 respondenten in de eerste drie weken van september 2021 en werd op 29 november gepubliceerd.

Volgens het onderzoek belegt 42% van Nederlandse jongvolwassenen. Bijna een derde, 31%, van jongvolwassenen investeert in traditionele beleggingsproducten als aandelen, obligaties, fondsen en indextrackers. Ruim een kwart van jongvolwassenen, 27%, bezit crypto.

Het onderzoek benadrukt dat jongvolwassenen met een hoger inkomen vaker beleggen dan met een laag inkomen, al lijkt dat vanzelfsprekend. Ook zijn beleggers gemiddeld hoger opgeleid en vaker mannelijk dan vrouwelijk.

Tevens noemt het onderzoek beleggen riskanter dan sparen. Aangezien de koersen van aandelen en crypto de afgelopen jaren hard zijn gestegen terwijl de inflatie hard toeneemt en de spaarrente vrijwel op nul staat, kan men hier vraagtekens bij zetten. Toch sparen veel jongvolwassen, namelijk 86%. Het is echter onduidelijk hoeveel zij sparen. 9% heeft geen spaargeld en zijn vaker lager opgeleid en hebben een lager inkomen.

Jongvolwassen verstandig over beleggen?

Ook meldt het onderzoek dat de meeste jongvolwassenen een verstandige houding tonen tegenover beleggen. Ruim driekwart, 77%, van de jongvolwassenen is van mening dat je alleen moet beleggen met geld dat je kunt missen. Onder de jongvolwassenen die ook daadwerkelijk beleggen, ligt dit percentage zelfs nog iets hoger: 81%.

Daarnaast beweert het onderzoek dat meer jongvolwassenen traditioneel beleggen goed vinden om vermogen op te bouwen dan crypto, namelijk 43% tegenover 30%. 61% noemt crypto risicovol en 49% noemt traditionele producten risicovol.

Crypto-investeerders zijn gemiddeld natuurlijk positiever over crypto dan jongvolwassenen die niet in crypto zitten. 54% vindt crypto een goede manier om vermogen op te bouwen. Voor de groep die alleen in crypto zit is dat 58%. Onder jongvolwassenen die alleen traditioneel beleggen ziet slechts 23% crypto als een goede investering.

Ten slotte meldt het onderzoek dat er nog wel een enorm gebrek aan kennis is over beleggen. 43% antwoordde namelijk dat zij niet bekend zijn met risicospreiding. Dit geldt overigens alleen voor traditioneel beleggen en dus niet voor crypto. Daar geeft het onderzoek helemaal geen antwoord op, ondanks alle desinformatie die momenteel door verschillende media wordt verspreid.

The post Analyse: Ruim kwart Nederlandse jongvolwassenen bezit crypto als bitcoin en ethereum
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!

Deel dit bericht