In een recente uitspraak heeft het ministerie van Justitie (DoJ) van de Verenigde Staten een Russische ontwikkelaar veroordeeld tot ruim vijf jaar gevangenisstraf wegens zijn betrokkenheid bij het creëren van de beruchte ransomware Trickbot. Deze software is ingezet voor aanvallen op ziekenhuizen en heeft meer dan 833 miljoen dollar aan cryptovaluta gestolen.
Ransomware heeft miljoenen slachtoffers gemaakt
De 40-jarige Vladimir Dunaev heeft schuld bekend aan het ontwikkelen en inzetten van Trickbot in samenwerking met mede-samenzweerders, tot het netwerk in 2022 werd ontmanteld. Volgens het DoJ heeft de ransomware ‘miljoenen’ slachtoffers gemaakt, waaronder ziekenhuizen, scholen en bedrijven.
Trickbot is een verzameling van tools die gebruikt worden om computers met ransomware te infecteren. Deze software stelt criminelen in staat om inloggegevens van slachtoffers te verzamelen en hun geld te stelen. Dunaev was verantwoordelijk voor het ontwikkelen van softwarecomponenten voor Trickbot, die het stelen van gegevens van geïnfecteerde computers mogelijk maakten. Zijn bijdrage vergrootte het vermogen van de ransomware om antivirussoftware te omzeilen en faciliteerde externe toegang voor kwaadwillenden.
Gearresteerd in Zuid-Korea en daarna uitgeleverd
Het DoJ meldt dat, terwijl Dunaev actief was in de ontwikkeling van Trickbot, er alleen al in het noordelijke district van Ohio tien slachtoffers waren, waaronder Avon-scholen en een vastgoedbedrijf in North Canton. Deze slachtoffers leden een gezamenlijk verlies van meer dan 3,4 miljoen dollar.
Dunaev werd in Zuid-Korea gearresteerd en in 2021 uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Op 30 november 2023 bekende hij schuld aan samenzwering tot het plegen van computerfraude, identiteitsdiefstal en bankfraude. Hij is nu veroordeeld tot vijf jaar en vier maanden gevangenisstraf voor zijn misdaden.
Het bericht Rus veroordeeld tot meer dan vijf jaar gevangenis voor ontwikkelen van schadelijke ransomware verscheen eerst op Newsbit.