In een nieuw rapport merkt de Bank of France, de centrale bank van het land, op dat de prijs van het edelmetaal is gestegen tot nieuwe recordhoogtes, ondanks wereldwijde uitstroom van goud ETF’s (exchange-traded funds) en risicomijding op de financiële markten.
De bank citeert gegevens van de World Gold Council (WGC) en zegt dat de vraag naar goud is geleid door Rusland en China, waarbij ze “diversificatie weg van in dollars gedenomineerde activa, hetzij om macro-economische of geopolitieke redenen (‘dedollarisatie’)” aanhaalt als een bullish factor die de prijs opdrijft. Het beschrijft het als volgt:
“Hoewel de dollar de dominante valuta blijft, is het aandeel ervan in de reserves van de centrale bank gedaald tot 59%, een dieptepunt in 25 jaar (IMF).
Over het geheel genomen is de vraag naar goud van centrale banken de afgelopen twee jaar (van 30 maart 2021 tot 30 maart 2023) verdubbeld in vergelijking met voorgaande jaren, wat een grote impact heeft gehad op de prijs.”
De bank voegt toe dat Chinese en Indiase particuliere beleggers de waarde van goud ook naar nieuwe recordhoogtes duwen. Het gaat verder met:
“Bovendien hebben Chinese en Indiase huishoudens sinds 2024 hun investering in goud, exclusief sieraden, aanzienlijk verhoogd (met respectievelijk 68% en 19% tussen Q1 2023 en Q1 2024, volgens WGC-gegevens), blijkbaar om hun investeringen te diversifiëren in het licht van de sterk dalende vastgoed- en aandelenmarkten in China en de toegenomen spaarcapaciteit in India.”
Goud is gestegen van zijn dieptepunt van $1.614 per ounce in 2022 naar een recordhoogte van $2.685 deze maand – een stijging van 66%. Op het moment van schrijven wordt goud verhandeld voor $2.658.
Het bericht Rusland en China drijven goudprijs op, terwijl ze zich losmaken van de Amerikaanse dollar verscheen eerst op CryptoBenelux.