rusland

De Russische Centrale Bank heeft verklaard dat “bijna alle” gevallen van financiële fraude die zij vorig jaar ontdekte, verband hielden met crypto.

In een officiële verklaring meldde de bank een jaar-op-jaar toename van bijna 16% in financiële fraude in 2023. Bij vrijwel elk geval stelde de bank vast dat er een crypto-“component” aanwezig was. Begint de Russische overheid nu aan een nieuwe aanval op Bitcoin en crypto?

Toename van illegale cryptogerelateerde activiteiten

De Centrale Bank rapporteerde een toename van het aantal illegale entiteiten in de financiële markt betrokken bij activiteiten gerelateerd aan cryptocurrency. In 2022 was de helft van de verdachte investeringsprojecten gelinkt aan cryptocurrency, hetzij door het accepteren ervan als betaalmethode of op andere wijze. Tegen 2023 boden vrijwel alle piramideschema’s en illegale brokers investeringskansen in crypto-assets aan, of accepteerden ze betalingen in cryptocurrency.

In hetzelfde jaar identificeerde de Centrale Bank 5.735 entiteiten, waaronder bedrijven, projecten en individuele ondernemers, die kenmerken van illegale activiteiten vertoonden, voornamelijk financiële piramideschema’s. Ondanks een toename van dergelijke illegale projecten, was er ook positief nieuws: de levensduur van frauduleuze projecten was korter en de gemiddelde financiële schade voor de slachtoffers verminderde.

Als reactie op deze bevindingen heeft de financiële toezichthouder de toegang van Russische burgers tot meer dan 11.200 websites geblokkeerd. Deze sites behoorden tot de illegale marktdeelnemers en beheerders van financiële piramides.

Banken nemen maatregelen tegen crypto-oplichting

De bank heeft verklaard dat ze “meer dan 125 strafzaken” heeft ingediend tegen vermoedelijke Russische financiële oplichters, waarbij velen gebruik maken van cryptovaluta of cryptogerelateerde onderwerpen.

Juridische instanties hebben ook aangegeven dat ze “620 administratieve zaken” zijn gestart met betrekking tot vermeende onregelmatigheden.

Bovendien heeft de bank aangekondigd dat ze samenwerkt met de Federale Antimonopoliedienst en het nationale censuurorgaan Roskomnadzor.

De openbare lijst van de bank met vermoedelijke financiële fraude en piramides omvat diverse sociale media chatrooms, cryptogerelateerde spelletjes, (vermeende) nepbeurzen en (vermeende) zwendelpraktijken met cryptohandelsbots.

De lijst omvat ook meerdere bedrijven die lijken betrokken te zijn bij frauduleuze praktijken gerelateerd aan cryptomining.

Deze bedrijven vragen investeerders om (schijnbaar valse) financiering voor Siberische Bitcoin-mijnbouwcentra.

In januari heeft de Russische Centrale Bank het publiek gewaarschuwd om een prominente cryptozwendel te vermijden die is gebaseerd op de zeer populaire tv-serie “The Boy’s Word: Blood on the Asphalt” (ook bekend als “Slovo Patsana”).

Het bericht Russische centrale bank claimt dat crypto betrokken is bij vrijwel alle financiële scams verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!