Ondanks dat Bitcoin in El Salvador sinds 2021 officieel als wettig betaalmiddel geldt, blijft het gebruik ervan onder de bevolking laag. Uit een onderzoek van de Universidad Francisco Gavidia, gehouden op 10 oktober, blijkt dat 92% van de Salvadoranen geen transacties uitvoert met de cryptocurrency. Slechts 7,5% van de respondenten geeft aan Bitcoin te gebruiken, terwijl 0,5% niet op de vraag wilde antwoorden.
Lichte afname sinds 2023
Deze resultaten laten een lichte afname zien ten opzichte van 2023, toen 88% van de bevolking aangaf geen gebruik te maken van Bitcoin, volgens een enquête van de Universidad Centroamericana.
Het onderzoek ondervroeg 1.224 volwassenen over hun grootste politieke en economische zorgen. Hoewel ongeveer 60% van de respondenten vindt dat het land de juiste koers vaart onder president Nayib Bukele, beschouwt slechts 1,3% Bitcoin als de belangrijkste inzet voor de toekomst van El Salvador. De meerderheid wil dat de focus op onderwijs en industrie ligt.
Internationale aandacht door harde optreden tegen criminele bendes
President Bukele, die in 2019 aan de macht kwam, kreeg internationale aandacht voor zijn harde optreden tegen criminele bendes. Zijn beleid, waarbij 1% van de bevolking werd gevangengezet, is populair onder de bevolking, maar mensenrechtenorganisaties bekritiseren het vanwege vermeende schendingen van rechten.
Bukele maakte van El Salvador het eerste land ter wereld dat Bitcoin als officieel betaalmiddel accepteerde, in een poging buitenlandse investeringen aan te trekken. Hij kondigde plannen aan voor een ‘Bitcoin City’ en biedt speciale Bitcoin-visa aan om buitenlandse investeerders te lokken. Tijdens zijn recente tweede inauguratie beloofde hij El Salvador te positioneren als wereldleider in technologie en crypto.
Het bericht Salvadoranen blijven sceptisch over Bitcoin als wettig betaalmiddel, blijkt uit onderzoek verscheen eerst op Newsbit.