Het schandaal rondom de implosie van FTX wordt met de dag vreemder. Sam Bankman-Fried kiest ervoor om zich niet te verstoppen en heeft inmiddels meerdere live-optredens gedaan. Gisteren was het weer raak en gaf Bankman-Fried toe dat zijn beursplatform ‘papieren Bitcoin’ verkocht.
Wat zijn papieren Bitcoin?
We spreken van papieren Bitcoin als een beursplatform Bitcoin verkoopt die het eigenlijk helemaal niet heeft. Op deze manier verkocht FTX aan onwetende gebruikers duizenden Bitcoin. Dit is niet alleen dramatisch voor de gebruikers in kwestie, maar ook voor Bitcoin in het algemeen. De absolute schaarste van 21 miljoen eenheden is een belangrijk verkooppunt van Bitcoin.
Als beurzen echter op deze manier nieuwe Bitcoin bijdrukken, door munten te verkopen die helemaal niet bestaan, bestaat die schaarste van 21 miljoen eenheden helemaal niet. Wat dat betreft is het een goede zaak dat FTX nu door de mand gevallen is en er een einde aan deze praktijken komt.
Overigens wil het wegvallen van FTX niet zeggen dat er geen andere beurzen zijn die hetzelfde doen. Om die reden zie je nu ook dat veel beurzen beginnen met Proof-of-Reserves, waarmee ze op cryptografische wijze kunnen aantonen dat ze alle klant-tegoeden daadwerkelijk bezitten.
“FTX stal letterlijk geld van gebruikers”
Op zich is het verkopen van Bitcoin die helemaal niet bestaan al erg genoeg. Daar blijft het echter niet bij. Wat ook naar buiten kwam is dat Alameda Research de fondsen van FTX-klanten gebruikte om te speculeren. Dat is naar alle waarschijnlijkheid waar het misging voor de beurs en waarmee het gat op de begroting ontstond.
Bankman-Fried geeft echter aan dat hij “niet bewust” de fondsen van gebruikers en Alameda Research vermengde. Deze acties van FTX en Alameda Research vormen echter een duidelijke schending van de algemene voorwaarden van het beursplatform.
In dit document staat dat de digitale assets van klanten geen eigendom zijn van FTX Trading of aan deze partij uitgeleend mogen worden. Met andere woorden, FTX mocht de fondsen op papier alleen namens de klanten vasthouden. “FTX was letterlijk klant-tegoeden aan het stelen”, aldus Wassielawyer via Twitter.
Manipuleren van de markt
Een andere aanklacht tegen Bankman-Fried en FTX is dat zij de markt manipuleerden. Op zich deden ze dat al door papieren assets te verkopen. Normaal gesproken hadden die transacties immers echte Bitcoin en andere crypto’s uit de markt gehaald. Wie weet waar de Bitcoin koers het afgelopen jaar had kunnen eindigen als FTX niet op deze manier had gehandeld.
Hussein Faraj denkt dat FTX de fondsen van zijn gebruikers inzette om short- en longposities onder druk te zetten. Stonden er bijvoorbeeld veel Bitcoin shorts open? Dan kon de beurs grote hoeveelheden Bitcoin kopen om een mogelijke short-squeeze te veroorzaken.
We spreken van een short-squeeze als de koers stijgt en handelaren vervolgens gedwongen hun short-positie moeten sluiten. Om die te sluiten moeten ze Bitcoin kopen, wat de koers nog verder opdrijft en andere short-posities onder druk zet. Zo kun je met grote hoeveelheden kapitaal de markt beïnvloeden en met posities spelen.
Zeker als je een partij als FTX bent en gigantisch veel data over de markt kunt verzamelen. Wat dat betreft is het ook vreemd dat ze er met deze voorsprong niet in slaagden om met winst te handelen.
The post Sam Bankman-Fried geeft toe dat FTX ‘papieren Bitcoin’ verkocht appeared first on BLOX | Nieuws.