In slechts enkele weken tijd wist phishing scam ‘Inferno Drainer’ bijna zes miljoen dollar te verdienen met verschillende crypto en non-fungible tokens (NFT’s). Vele investeerders verspreid over verschillende blockchains, waaronder Ethereum (ETH), Arbitrum (ARB), Polygon (MATIC) en BNB Chain (BNB), zijn slachtoffer geworden van deze Inferno Drainer. Nu zijn scams een bekend probleem binnen de crypto-sector en komen vele verschillende verhalen dan ook regelmatig voor in het crypto nieuws. Dit keer heeft het echter betrekking op een zogenoemde ‘scam as a service’, wat in de afgelopen maanden een steeds groter probleem lijkt te worden binnen de crypto-wereld.
Scam service maakt $5,9 miljoen aan crypto buit
Scam Sniffer, een platform dat gespecialiseerd is in het identificeren van oplichting, heeft vrijdag aangekondigd dat Inferno Drainer met zijn scam service een totaal van 4.888 slachtoffers via 689 phishing websites heeft opgelicht.
1/ Inferno Drainer, a scam vendor specializing in multi-chain scams, has stolen $5.9 million in assets from nearly 4,888 victims through over 689 phishing websites targeting popular projects.https://t.co/OEjdzHm2Ls
— Scam Sniffer (@realScamSniffer) May 19, 2023
Inferno Drainer adverteert naar verluidt dat het kant-en-klare code levert aan oplichters, waardoor ze crypto kunnen stelen in ruil voor 20% of 30% commissie. Volgens on-chain data zijn alle 689 phishing websites gecreëerd sinds 27 maart, maart het zou ook eerder kunnen zijn. Je kunt het zien als een ‘malware-as-a-service’, die de software en de hosting van de kwaadaardige site levert en kosten in rekening brengt op basis van het gestolen bedrag.
De oplichters richtten zich op enkele grote namen binnen het crypto-ecosysteem zoals onder andere Pepe (PEPE), Collab.Land, zkSync, MetaMask en Nakamigos. In totaal zouden er ongeveer 220 merken zijn gebruikt om gebruikers te misleiden.
Vorige maand werd er ook al een vergelijkbare scam-as-a-service genaamd ‘Venom Drainer’ geïdentificeerd door Scam Sniffer. Venom Drainer wist 27 miljoen dollar buit te maken van een totaal van 15.000 slachtoffers, waarbij de top 5 slachtoffers in totaal maar liefst 14 miljoen dollar verloren.
Omzet crypto oplichters
Eerder dit jaar kon je al voorbij zien komen dat de omzet van oplichters in 2022 behoorlijk was gedaald ten opzichte van 2021. Echter stond vorig jaar geheel in het teken van de zware bearmarkt en dus is deze daling in omzet allesbehalve een verassing. In totaal wisten oplichters nog altijd 5,9 miljard dollar bij elkaar te sprokkelen, wat natuurlijk de reputatie van de algehele industrie schaadt.
The post Analyse: ‘Scam service’ heeft al meer dan $5,9 miljoen aan crypto verdiend
appeared first on Crypto-Insiders.