´Eerste Tweet ooit verkocht voor 1630 Ethereum (ETH).´ Dat is dan die van Twitter baas Jack Dorsey zelf. In de vorm van een NFT verkocht aan ´Sina Estavi, chief executive officer of Bridge Oracle, a Malaysia-based blockchain company.´ De tegenwaarde van dit winnende bod is zo´n 2,9 miljoen dollar. In ETH verkocht wel degelijk, want in the digital space, en ook op de meeste crypto platformen, wordt in cryptocurrencies betaald. Over Non-Fungible Tokens (NFT) schreven we al eerder op Biflatie en in de Cryptonieuwsbrief. Het zijn unieke, niet-inwisselbare digitale bewijzen-van-eigendom. Je kan ze wel doorgeven of verder verkopen, maar nooit meer kopiëren. Zelfs de oorspronkelijke eigenaar kan dit niet. Zij staan dan met handtekening en certificaat in de blockchain.
Tokenization
NFT´s zijn een bijzonder soort van de familie der tokens. Zo zal t.z.t álles van waarde gedigitaliseerd worden en in de of ´een´ blockchain komen. Men noemt dit tokenization. In een token vervat worden. Tokens die uniek zijn, zoals het bovenstaande, maar ook tokens voor goud en andere commodities, grondstoffen, aandelen, vastgoed, obligaties, you name it. De mogelijkheden voor de internationale handel zijn reusachtig. Goederen, alle soorten eigendommen, waarden zullen niet meer verplaatst hoeven te worden, vermits alleen het eigendomsrecht, bewijs van eigendom overgedragen wordt. In enkele seconden dan nog. En omdat ze in de blockchain staan, de digitale ledger ook genoemd, een online grootboek zeg maar, kan er nooit twijfel bestaan meer aan het eigendomsrecht. Dit alles zit nog pas in de beginfase, maar komt er almaar sneller aan.
No more fake, namaak
Namaak zal aldus uitgebannen kunnen worden. Zo staan er reeds dure lederwaren, denk aan handtassen van duizenden euro´s, in de blockchain, jawel. Kunstwerken. Wijn uit Italië staat reeds in of op een blockchain, net als vlees uit Australië. De traceerbaarheid van bederfelijke producten wordt dan ook zo goed als waterdicht. Iemand grapte op Twitter dat hij zijn schoonmoeder in een token vervat heeft en te koop stelt. Tot op vandaag is er nog geen bod uitgebracht…
Hoedje
Laatkomers, laat-kopers van bitcoin schrokken gisteren van uitspraken die Federal Reserve Voorzitter Powell deed over de grootste en oudste digitale munt. Dagenlang twijfelde BTC welke richting uit te gaan, meanderend tussen 57.000 en 58.000 dollar. En dan werd het toch neerwaarts, tot het huidige niveau van 54.000 dollar. Zij die al langer dan een paar weken (!) in cryptobeleggen zitten, kijken er nauwelijks van op. Zij, wij hodlen dat ´t een lieve lust is (hodlen is een verbastering van holden, to hold, wat vasthouden betekent. Noem het binnenpretjes, slang, taalgebruik eigen aan de cryptowereld.)
Veel geblaat, weinig wol
En wat zei Jerome nu eigenlijk dat zoveel nieuwkomers in crypto naar de uitgang deed rennen? Eigenlijk niks bijzonders. Dat bitcoin eerder concurrentie is voor goud en niet zozeer voor de dollar (you wish!) Dat het beslist géén store of value is (vaste, zekere opslag van waarde). Bla bla, praat praat, geeuw geeuw. Noem het achterhoede gevechten, gedoemd om te verliezen. Mister Powell weet dat (onderschat hem beslist niet!) Tachtig procent van de cryptobezitters weet dat. Alleen die nieuwkomers in de markt – die weten nog van niks. Ondergetekende en velen als hij, crypto veteranen, zien al dit soort non-commentaren voor wat ze zijn. Ook al bewegen ze nog misschien af en toe de markt op heel korte termijn; het is en blijft een storm in een glas water.
Concurrentie
Neen, mister Powell heeft schrik, angst, heel grote angst. Angst dat bit- en altcoins te veel waarde krijgen, teveel aandacht, teveel gebruikers. Want bitcoin et al., zijn natuurlijk WEL concurrentie, en aanzienlijke ook nog, voor de USD…!
#RelistXRP
SEC versus Ripple wordt wel de Zaak van de Eeuw genoemd. Omdat hiermee wel eens een definitieve wettelijk staat voor álle digitale munten uit voort kan vloeien. Want, raar maar waar, op bitcoin en ethereum na werd nog niet één digitale munt van de (slik) bijna 9000 in de VS gekwantificeerd, benoemd. Dat heeft gevolgen vooral in de zin van: toelaten of verbieden, volgens de Amerikaanse wetten. Dus wel van aanzienlijk belang voor alle digitale munten. Voorzitter van de centrale bank Powell doet ondertussen zijn uiterste best dus om de waarde en het belang van cryptocurrencies naar beneden te praten. Wij laten de oudere, grijze man maar rustig in zijn bureautje, voor een camera´tje zijn zegje doen. For now… Van alle kanten wordt nu bij tientallen cryptobeurzen en -makelaars aangedrongen om de munt opnieuw te listen, te verhandelen zetten. Gisteren werd al de 0,60 dollar aangetikt, en dat is van maanden geleden, voor de hele heisa met de rechtszaak begon, in december 2020…
Stier, beer…en wolf
Bitcoin heeft ondertussen er nog minstens één fan bij, weer iemand die ´om´ is. Voorheen tegenstander en vandaag medestander. ´t Kan verkeren! Velen gingen ´The Wolf of Wall Street´ al voor hierin. Jordan Belfort, inderdaad, de man naar wie de gelijknamige film met DiCaprio in de hoofdrol gemaakt werd. Een woeliger, dramatischer leven als dat van Belfort zullen weinigen nog geleefd hebben, en gelukkig maar. Van niks naar alles en van alles naar niks en dan terug omhoog klimmend uit het dal? Gewoon kijken die film. Nou ja, dus ook hij is een absolute voorstander van bitcoin vandaag, en ziet de munt naar 100.000 dollar gaan. Alvast een verdubbeling van de koers op 23 maart 2021. For now…
(deels overgenomen uit Cryptonieuwsbrief.nl)
Wij geven geen financieel advies. Mocht u besluiten in crypto te willen investeren, wij zelf hebben goede ervaringen met Bitvavo en Binance als gebruiksvriendelijke en betrouwbare exchanges.
appeared first on Biflatie.