Schuldeisers van het failliete cryptocurrency-geldleenbedrijf Voyager Digital Holdings maken bezwaar tegen het verzoek van het bedrijf om bonussen uit te betalen aan personeel.
Voyager moet hier goedkeuring voor vragen vanwege het faillisementsproces waar ze in zitten, de schuldeisers zeggen dat de werknemers al goed gecompenseerd zijn.
Geen bonussen voor Voyager-medewerkers na faillissement
Het bezwaar van de schuldeisers kwam nadat Voyager, die in juli een faillissement aanvroeg, op 2 augustus een motie had ingediend om een rechter te vragen een retentieplan voor werknemers goed te keuren dat maximaal 1,9 miljoen dollar kan kosten.
Schuldeisers voerden vrijdag in hun aanvraag aan dat Voyager niet genoeg bewijs en argumentatie heeft kunnen overhandigen om de retentietoekenningen te rechtvaardigen. Daarnaast heeft het bedrijf ook geen sluitend bewijs geleverd dat de 38 werknemers het plan hebben om ontslag te nemen als ze deze bonussen niet krijgen.
Voyager schrijft in hun aanvraag dat deze werknemers “uitzonderlijk moeilijk te vervangen zijn op de markt vanwege hun onschatbare institutionele kennis en begrip van de cryptocurrency-industrie.”
Voyager misleidt met valse beloftes
Er zijn meer problemen, volgens de Federal Reserve en de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) heeft Voyager namelijk valse en misleidende beloftes op de website staan. De juridische vertegenwoordiging van beide partijen schrijft in een brief aan Voyager Digital over de misleidende praktijken. Zij beschuldigen het leenplatform ervan hun klanten te hebben voorgelogen over eventuele bescherming vanuit de Amerikaanse overheid in het geval van een faillissement.
Normaal gesproken zijn particulieren tot een bepaald bedrag verzekerd als een bank omvalt. In het geval van Voyager Digital is die verzekering of bescherming er niet, terwijl de organisatie op de website pretendeert dat dit wel het geval is. Volgens de juridische vertegenwoordiging van de Federal Reserve en de FDIC heeft Voyager zijn gebruikers daarmee misleid.
Wat doet Voyager?
Het verdienmodel van Voyager kun je vergelijken met BlockFi. Het is een broker, dus je kan er crypto kopen en verkopen, maar je kunt er ook crypto stallen om hier rente over te verdienen. Deze crypto lenen ze vervolgens weer uit aan andere partijen. Om crypto te lenen dien je zelf wel een onderpand aan te bieden om het bedrijf enige zekerheid te geven.
Een van die lenende partijen is/was Three Arrows Capital (3AC). Laatstgenoemde bedrijf had een lening van 650 miljoen dollar bij Voyager maar kon deze niet terugbetalen. 3AC heeft inmiddels dan ook een faillissement aangevraagd.
Volgens Frances Coppola bestond bijna de helft van de bezittingen van Voyager uit uitstaande leningen. Ongeveer 60% van deze leningen komen (na faillissement is ‘kwamen’ wellicht een beter woord) voor rekening van 3AC.
CEO van Voyager zegt dat klanten geld terugkrijgen
Bij bedrijven als Voyager worden de tegoeden van klanten niet in aparte wallets bewaard, maar in een pool die eigendom is van het platform. Het platform zou deze geldpool gebruiken om leningen te verstrekken of om eigen speculatieve investeringen te doen. Wanneer deposanten geld uitbetaalden, werden ze betaald uit de pool, die in staat was om normale on-demand opnames te dekken, maar nooit genoeg contant geld heeft om iedereen tegelijk te betalen.
Toch zegt Stephen Ehrlich, CEO van Voyager, na de faillissementsprocedure, dat veel crypto-houders op het platform mogelijk in aanmerking zouden komen om een deel van hun activa terug te krijgen. Daarnaast worden ook de gewone aandelen van Voyager, Voyager-tokens en opbrengsten van de inmiddels ter ziele gegane lening aan 3AC uitgegeven.
The post Schuldeisers vinden dat failliet crypto leenbedrijf Voyager geen bonussen mag uitbetalen appeared first on BTC Direct | Nieuws.