Al in juli 2020 werden de Twitter-accounts van beroemdheden als Barack Obama, Kim Kardashian en Kanye West gehackt. Op de accounts werd gevraagd om donaties in Bitcoin. Dit keer was het account van Elon Musk aan de beurt. Alleen ging het nu niet om een donatie, maar om een weggeefactie. Elon Musk zou zogezegd de Bitcoin verdubbelen van mensen die meededen aan zijn weggeefactie. De Duitse Sebastian (44) trapte hier met open ogen in.

Twitter-actie

Op zijn vrije avond scrolde hij toevallig voorbij de tweet van Elon Musk die zogenaamd tweette ‘Dojo 4 Coin?’. Sebastian klikte op de professioneel ogende website, waar de weggeefactie van Bitcoins in volle gang leek te zijn. Er liep een timer af en de website beloofde dat de deelnemers hun geld konden verdubbelen. Mensen konden Bitcoin sturen met een minimumwaarde van 0,1 en een maximumwaarde van 20 Bitcoin. Sebastian besloot all-in te gaan met de 10 Bitcoins in zijn wallet. Op het moment van schrijven staat de waarde daarvan gelijk aan 498.000 euro.

De timer liep af en Sebastian wachtte een paar minuten geduldig tot er weer 20 Bitcoin in zijn wallet verschenen. Hij bleef zijn scherm verversen, maar niks gebeurde. Ondertussen brak het zweet hem steeds meer uit. Pas een half uur na het aflopen van de timer stond zijn wallet nog steeds op 0 en besefte hij dat het hij het slachtoffer was van phishing praktijken.

Whale Alert

Analisten van Whale Alert achterhaalden de wallet adressen van de scammers die fraude pleegden via het account van Musk. Met verbazing keken ze toe hoe Sebastian achteloos 10 Bitcoin overmaakte. Het blockchain-analysebedrijf heeft maandenlang geprobeerd de autoriteiten ertoe te brengen actie te ondernemen tegen de oplichting, maar zegt dat er niets wordt gedaan.

Ze hebben vastgesteld welke Bitcoin-adressen of portefeuilles worden beheerd door zogenaamde “weggeefscammers” en hebben de toenemende hoeveelheid geld die ze verdienen bijgehouden. Sebastian’s 10 Bitcoin was de meeste die ze ooit hadden geregistreerd als verloren in één transactie.

Oorzaak van de toenemende Bitcoin phishing

De onderzoekers van Whale Alert zeggen dat oplichters recordbrekende bedragen verdienen in 2021. Weggeefbendes hebben in de eerste drie maanden van dit jaar al meer dan $ 18 miljoen verdiend, vergeleken met de in totaal $ 16 miljoen voor heel 2020.

Gegevens suggereren ook dat het aantal slachtoffers dit jaar de voorgaande jaren zal overschaduwen. In 2020 vielen ongeveer 10.500 mensen voor de oplichting, maar alleen al dit jaar zeggen onderzoekers dat ze 5.600 mensen hebben gevolgd die geld hebben gestuurd.

Bedragen Bitcoin gestolen via phishing

Net echt Elon Musk

Het zijn zeker geen domme of naïeve mensen die vallen voor de frauduleuze praktijken. Sebastian zelf is een 44-jarige man met een managementfunctie in de marketingbranche, heeft een studie gedaan en dacht een goede spaarpot te hebben voor later. Dat klinkt niet alsof Sebastian uit een ei komt gekropen. Toch viel hij voor de scam doordat alles er professioneel uitzag. Er stond zelfs een blauw vinkje achter de naam van het account van Elon Musk. Helaas zijn hackers goed in het professionaliseren van accounts en websites. De stress en schaamte is groot bij Sebastian. Hij heeft er nachten niet van kunnen slapen.

Sebastian krijgt jammer genoeg zijn geld niet terug. Hij hoopt wel dat internationale autoriteiten actie ondernemen tegen de oplichters en zou graag zien dat de eigenaren van Bitcoin-uitwisselingen proactief zijn om te helpen.

“Het is te gemakkelijk om Bitcoin te stelen. Alle websites van het uitwisselingsplatform moeten weten wie hun klanten zijn en weten of een bepaald portefeuille adres door dieven wordt gebruikt.”

Het verhaal van Sebastian is opvallend, omdat het om een torenhoog bedrag ging in zijn geval. Toch staat zijn case niet op zichzelf: het gebeurt bij heel veel verschillende soorten mensen, uit verschillende lagen van de samenleving en afkomstig uit allerlei delen van de wereld. Het advies is om nooit zomaar je bitcoins naar een willekeurig adres te sturen. Klinkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat het meestal ook. Acties waarbij iemand zegt je bitcoins te verdubbelen, zijn vrijwel altijd scammers.

The post Sebastian verloor 500.000 euro aan bitcoins door phishing via Twitter appeared first on BTC Direct | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!