Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) op maandag bekendmaakte een rechtszaak tegen Binance te starten. De grootste crypto exchange op basis van handelsvolume lag al een tijdje onder een vergrootglas en nu denkt de SEC voldoende bewijs te hebben om de aanval te openen. SEC-voorzitter Gary Gensler claimt paralellen te zien tussen Binance en FTX.

Fraude en manipulatie?

In gesprek met Bloomberg op 6 juni begon SEC-voorzitter Gary Gensler plotseling over de fraude en manipulatie bij FTX. Zij gebruikten onder andere hun zusterbedrijf Alameda Research om te speculeren met de tegoeden van klanten. Dat ging uiteindelijk compleet mis, waardoor het beursplatform miljarden miste en FTX in november 2022 implodeerde.

Op 5 juni maakte de SEC zijn nieuwe rechtszaak tegen Binance bekend die draait om een totaal van 13 aanklachten. Eén van de aanklachten is de claim dat er fondsen van Binance en Binance.US zijn samengevoegd in een account dat valt onder het beheer van Merit Peak Limited, een aan Changpeng Zhao gelieerde beleggingsfirma.

Changpeng Zhao is de CEO van Binance, die overigens ook is aangeklaagd door de Securities and Exchange Commission. Niemand lijkt op dit moment te kunnen ontsnappen aan de ontembare agressie van de financiële waakhond van de Verenigde Staten, die de crypto-wereld behoorlijk op zijn kop zet.

Er is nog meer

Verder claimt de SEC in een andere aantijging dat Binance.US deed aan wasmachine-handel, wat in feite betekent dat ze kunstmatig de volumes verhoogden op het platform. Dat doen partijen door hun eigen munten te kopen en verkopen, waardoor het lijkt alsof er veel liquiditeit en activiteit op een beursplatform is.

“Platform na platform proberen ondernemers […] vermogen voor zichzelf en hun investeerders op te bouwen via zusterondernemingen. Hedgefondsen handelen tegen de klanten”, zo laat Gensler weten in gesprek met Bloomberg. Als die aantijgingen kloppen, dan zou dat niet fraai zijn voor Binance.

Je zou echter zeggen dat een Binance het niet nodig heeft om vals te spelen. Wellicht hebben ze dat in de beginjaren (2017) gedaan om groot te worden, maar inmiddels is dat niet meer nodig om geld te verdienen. Alleen op basis van de volumes al zou Binance een prima boterham ophalen.

The post SEC-voorzitter ziet paralellen tussen Binance en FTX appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!