De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) eist in haar meedogenloze juridische strijd met Ripple, het bedrijf achter XRP, een monsterboete van bijna $2 miljard. Het crypto-bedrijf wil echter niet meer dan $10 miljoen betalen, en heeft recentelijk gewezen naar de boete tegen Terraform Labs als argument. De toezichthouder stuurt het verzoek van Ripple nu regelrecht naar de prullenbak.
Monsterboete Ripple
Ripple zit al sinds eind 2020 verwikkeld in een rechtszaak met de financiële waakhond omdat het beschuldigd wordt van het verkopen van XRP als niet geregistreerd effect (security).
Vorig jaar zomer behaalde Ripple een grote overwinning toen de rechter oordeelde dat de verkoop van XRP op handelsbeurzen niet onder de effectenwetgeving valt. De institutionele verkoop daarentegen wel, en de SEC wil dat Ripple flink in de buidel tast voor het overtreden van de wet.
In maart eiste de SEC van de rechter dat Ripple een astronomische boete van $1,95 miljard opgelegd krijgt. Ripple is in de tegenaanval gegaan met een $10 miljoen voorstel, maar vorige maand werd dit voorstel verworpen door de toezichthouder.
Om precies te zijn wil de SEC dat Ripple een civiele boete van $876,3 miljoen betaalt, evenals $198,2 miljoen aan rente en $876,3 miljoen aan onrechtmatig verkregen winsten.
Ripple wijst naar Terraform boete, SEC reageert
Enkele dagen geleden kon je lezen dat Terraform Labs, het bedrijf achter het ingestortte Terra (LUNA), een $4,47 miljard schikking had bereikt met de SEC inclusief een civiele boete van $420 miljoen. De advocaten van Ripple wezen naar deze boete in hun rechtszaak als argument waarom de eis van de SEC krankzinnig is.
De toezichthouder heeft nu gereageerd door te stellen dat de zaak met Terraform Labs niet vergeleken kan worden met die van Ripple.
Volgens Ripple is de civiele boete voor Terraform Labs ongeveer 1,27% van de bruto-omzet van $33 miljard, wat een stuk lager is dan de eis die de SEC tegen hen stelt. Volgens de commissie is de boete tegen Terraform Labs echter gemeten tegen de brutowinst uit onrechtmatige activiteiten, waardoor de verhouding op 12% uit zou komen.
Wanneer dezelfde verhouding zou worden toegepast op Ripple, dan zou de boete $102,6 miljoen zijn. ‘’“Een zo lage boete zou niet voldoen aan de doeleinden van de civiele sanctiewetten,” concludeerde de SEC.
Daarnaast gaf de SEC aan dat de hoogte van de boete voor Terraform Labs beïnvloed werd door het feit dat het bedrijf failliet was gegaan, investeerders moesten worden gecompenseerd, en de topbestuurders waren ontslagen.
Al met al blijven de SEC en Ripple lijnrecht tegenover elkaar staan wat betreft deze kwestie. Het einde van de rechtszaak lijkt echter nabij, met een mogelijk vonnis tussen eind juli en begin augustus.
Het bericht SEC wijst Ripple’s argument voor lagere boete resoluut af verscheen eerst op Newsbit.