Senator Elizabeth Warren haalt in een interview met NBC News uit naar bitcoin. “Het kopen van bitcoin is als het kopen van lucht. Bitcoin is een ‘vergankelijke token’ en de waarde bestaat puur en alleen uit geloof”, aldus Warren over bitcoin. Uitspraken die feitelijk onjuist zijn, aangezien de schaarste van bitcoin wordt gedekt door de technologische infrastructuur en het decentrale netwerk van bitcoin.
Dit kunnen we niet zeggen over de Amerikaanse dollar en de euro die daadwerkelijk alleen maar worden gedekt door vertrouwen. Warren heeft daar een andere mening over: “Het verschil tussen bitcoin en fiatgeld is dat die laatste gedekt worden door overheden. In het geval van de dollar belooft de Amerikaanse overheid dat, indien nodig, er ‘iets’ is wat het dekt. Als we kijken naar bitcoin is die dekking niet aanwezig.”
De grote discussie over waarde
De uitspraken van Warren laten vooral zien dat de senator de waarde van bitcoin niet begrijpt of niet wil begrijpen. Fiatgeld bewijst sinds het loslaten van de goudstandaard in 1971 al decennialang een slecht spaarmiddel te zijn. Ieder jaar levert overheidsgeld koopkracht in, terwijl bitcoin sinds het ontstaan in 2009 het tegenovergestelde doet. Toegegeven, de bitcoin koers is volatiel, maar over een tijdsframe van meerdere jaren zijn er weinig financiële assets die je koopkracht beter beschermen dan bitcoin.
De waarde van bitcoin zit vooral in het feit dat je niemand hoeft te vertrouwen om van de absolute schaarste van bitcoin te profiteren. Het maximum van 21 miljoen bitcoin wordt gedekt door computercode en een decentraal netwerk van deelnemers. Daartegenover staat het fiatgeld dat volgens Warren, als dat nodig is, wordt gedekt door ‘iets’.
Bitcoin is niet fysiek. Je kunt het niet aanraken, ophangen of opeten. Maar de schaarste van bitcoin wordt wel degelijk op fysieke wijze gedekt. Iedere node in het netwerk en iedere miner zorgt voor een fysieke dekking van de schaarste van bitcoin die tot op heden beter beschermt tegen inflatie dan het door overheden gedekte fiatgeld.
Het probleem met stablecoins
Na haar uitspraken over bitcoin gaat Warren verder met stablecoins, waar ze ook de toegevoegde waarde niet van ziet. “Het probleem met stablecoins is dat we niet weten of de dekking waarover uitgevers spreken daadwerkelijk aanwezig is. Dat is de truc in de bitcoin- en stablecoins-space. Er is geen overheidswetgeving. De beloftes worden uiteindelijk nergens door gedekt”, aldus Warren over stablecoins en bitcoin.
Uiteindelijk zullen de tijd en de markt ons leren wie er gelijk heeft in deze discussie. Als je kijkt naar de feiten wordt bitcoin in ieder geval gedekt door energie, computercode en het decentrale netwerk van deelnemers. Fiatgeld lijkt daar tot op heden weinig tegenover te zetten.
Je kunt bitcoin een experiment noemen. Bitcoin bestaat immers pas sinds 2009 en heeft nog een lange weg te gaan om zich te bewijzen als een betrouwbare financiële asset. Er kleven een nog een hoop onzekerheden aan en bitcoin heeft nog veel obstakels te overwinnen om zich definitief te vestigen op het financiële wereldtoneel. Hetzelfde kun je echter zeggen over ongedekt fiatgeld, dat na het loslaten van de goudstandaard pas 50 jaar bestaat. Een stuk langer dan bitcoin, maar in het grote plaatje is ook fiatgeld nog een jong experiment.
The post Senator Warren: ‘het kopen van bitcoin is als het kopen van lucht’ appeared first on BTC Direct | Nieuws.