Het afgelopen decennium was de kraamwieg van bitcoin (BTC) en alle andere cryptocurrencies, maar het was het decennium waarin het internet zich helemaal heeft weten te ontplooien. De volgende stap heet Internet of Things (IoT), maar de uitrol hiervan heeft nogal wat obstakels. Web3 en blockchain kunnen de oplossing vormen.
Openbaar vervoer op de blockchain
Cointelegraph was aanwezig op de IAA Mobility 2023-conferentie in het Duitse München. Daar sprak het met Peter Busch, het projecthoofd van Bosch’ blockchain-ambities en met Peaq-medeoprichter Leonard Dorlöchter over de stand van zaken rondom IoT.
Beide topmensen erkennen dat IoT en het ‘slimmer maken’ van het internet nogal tegen een muur aanloopt. Het vereist namelijk nogal wat digitale infrastructuur om al deze slimme aspecten goed te laten functioneren, zeker als het gaat om transport.
Bosch en Peaq zijn 2 van de 19 bedrijven die met elkaar samenwerken aan MoveID, een nieuw publiek en volledig decentraal transportsysteem. Niet alleen regulier openbaar vervoer zoals treinen en bussen moeten hier onderdeel van worden, maar ook scooters en zelfs reguliere personenauto’s.
“Er zijn veel [bedrijven] betrokken bij het goed laten werken van slim transport in een stad, zoals voor het laten werken van accounts en pasjes. Als dit op een open blockchain kan, dan heeft iedereen een naadloze gebruikerservaring en kun je ook de beste diensten, parkeerplekken en oplaadplekken vinden,” aldus Dorlöchter.
Slimme steden alleen mogelijk met blockchain
Busch verklaarde dat een decentrale identiteit ideaal is, omdat je dan geen tussenpartijen en geen gigantische hoeveelheid servers nodig hebt. Ook kun je met blockchain je eigen data houden en het zelf bewaren. “Als we nadenken over de slimme steden van de toekomst, dan zouden ze niet functioneren als ze op een Web 2-platform gebouwd waren,” concludeert de Peaq-medeoprichter.
Het hebben van een decentrale identiteit klinkt voor sommigen wellicht dystopisch. Busch benadrukt dat de Europese overheid dit in de toekomst verplicht wil maken. MoveID is onderdeel van Gaia-X, het project van de EU waar digitale identiteit een onderdeel van zal zijn. Iedereen moet het dus kunnen gebruiken. Daarom is gebruiksgemak een erg belangrijk aandachtspunt voor Bosch.
Ook wil het consortium IoT op een decentrale manier koppelen aan de economie. Dit moet bovendien volledig decentraal zijn. Zo kan iedereen er geld mee verdienen, niet alleen grote corporaties.
The post Analyse: Slimme steden zijn onmogelijk zonder crypto-technologie, zegt Bosch
appeared first on Crypto-Insiders.