Afgelopen week werden er afzonderlijke rechtszaken aangespannen tegen de crypto-exchanges Binance en Coinbase, waarin de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) het SOL-token bestempelde als een effect.
Solana Foundation oneens met SEC-classificatie
De Solana Foundation benadrukt op Twitter voor het eerst dat de SEC het Solana-token als een effect heeft geclassificeerd.
Volgens de verklaring van 10 juni is de Solana Foundation het oneens met de classificatie van SOL als een vorm van een effect. Ze verwelkomt echter de betrokkenheid van beleidsmakers om juridische duidelijkheid te krijgen in de digitale activaruimte.
De native en utility tokens van Solana werd in maart 2020 openbaar gelanceerd. SOL-houders valideren transacties via het bijbehorende consensusmechanisme en kunnen beloningen ontvangen, transactiekosten betalen en deelnemen aan het bestuur.
Deze classificatie is van groot belang, aangezien Solana en gerelateerde organisaties moeten voldoen aan andere regels en vereisten. Wij zijn in nauw overleg met juridische experts en onderhouden communicatie met de SEC om hun zorgen te begrijpen en aan te pakken.
– Solana Foundation
Solana’s privé-tokenverkoop onderzocht
Volgens de SEC omvat de term “effect” een beleggingscontract, evenals andere instrumenten zoals aandelen, obligaties en overdraagbare aandelen. De toezichthouder stelt in zijn richtlijnen voor het analyseren van digitale activa als beleggingscontracten dat een digitaal actief moet worden geanalyseerd om te bepalen of het de kenmerken heeft van een product dat voldoet aan de definitie van ‘effect’ onder de federale effectenwetgeving.
In de afgelopen jaren heeft de Solana Foundation privé-tokens verkocht, wat inhoudt dat zij effecten heeft verkocht aan institutionele beleggers en risicobedrijven. Deze privéverkopen werden naar verluidt uitgevoerd onder een Simple Agreement for Future Tokens (SAFT), wat een veiligheidsuitgifte is voor de uiteindelijke overdracht van digitale tokens van crypto-ontwikkelaars aan investeerders. Solana diende ook formulieren voor privéaanbiedingen in bij de SEC en beleggers waren onderworpen aan beperkingen bij de verkoop van tokens via een SAFT.
In maart 2020 vond de initiële muntuitgifte van Solana plaats, waarbij een openbare verkoop van SOL-tokens werd gehouden. Tijdens deze verkoop werd 1,6% van de initiële tokenvoorraad toegewezen aan het publiek, wat neerkomt op 8 miljoen tokens. Met een prijs van $0,22 per stuk, leverde deze verkoop $1,76 miljoen op voor de Solana Foundation.
In een opiniestuk over de recente ontwikkelingen merkte Matt Levine, jurist en medewerker bij Bloomberg, op dat eerdere effectenaanbiedingen van SOL volgens hem niet zouden moeten resulteren in het classificeren van de token als een effect.
Het is ongelukkig vanuit het perspectief van de SEC dat die tokens nu openbaar verhandeld worden met minder openbaarmaking en beleggersbescherming dan ze zouden willen. Maar het is niet precies de schuld van Solana, of eigenlijk wel, maar op een volkomen legale manier.
– Matt Levine
Het bericht SOL is geen effect, stelt de Solana Foundation verscheen eerst op Newsbit.