Tokens van projecten die deelnamen aan de Solana AI Agents hackathon hebben een gecombineerde marktkapitalisatie bereikt van meer dan $500 miljoen, zoals aangekondigd door hackathon curator Yash Agarwal op 5 januari. De groeiende vraag naar AI Agent-tokens heeft deze rally aangewakkerd, met name door de successen van leidende projecten in deze categorie zoals AI16Z en Virtuals Protocol.
Marktkapitalisatie en projecten
Volgens gegevens van Pine Analytics, een platform voor blockchain-analyse, bereikte de marktkapitalisatie van tokens die door Solana AI Agent hackathon-projecten zijn gelanceerd op 4 januari een hoogtepunt van $516 miljoen. Er zijn in totaal 64 projecten die tokens hebben uitgebracht, met een gemiddelde marktkapitalisatie van $7,8 miljoen per project. Hiervan hebben 13 projecten een marktkapitalisatie van meer dan $10 miljoen, terwijl 42 projecten boven de $1 miljoen uitkomen.
De top vijf tokens van de hackathon op basis van marktkapitalisatie zijn:
- SEND ($89,7 miljoen) – De native token van het SEND-ecosysteem, dat de hackathon organiseerde.
- FXN ($66,6 miljoen) – Voedt het FXN-ecosysteem, een gedecentraliseerd protocol voor AI-agenten.
- BONGO ($34,7 miljoen) – De native token van Bongo Cat, een AI Agent-chatbot.
- ASSAI ($36,7 miljoen) – De token voor een AI-agent die zich richt op crypto-handel en analyse.
- NEUR ($35,1 miljoen) – De token van de NEUR LLM, een Solana-native blockchain Large Language Model.
Kritiek op hypertokenisatie
Hoewel er enthousiasme is over de groeiende marktkapitalisatie, hebben experts kritiek geuit op wat zij beschouwen als “kortzichtige hypertokenisatie”. Yash Agarwal merkte op:
“Hypertokenisatie van deze meta maakt bouwers kortzichtig en blind. Momenteel zijn 90% van de Crypto x AI-projecten als kat/hond memecoins en dat is prima, zolang ze er maar duidelijk over zijn. Projecten die hun munten als ‘utility coins’ aanprijzen, zijn grotere larps.”
Ook Dragonfly-directeur Haseeb Qureshi heeft kritische opmerkingen gemaakt over de AI Agent-trend, door te stellen dat:
“Deze dingen zijn niet echt agents. Dit zijn chatbots met memecoins eraan gekoppeld; ze zijn nauwelijks agentisch, behalve dat ze op Twitter posten. Huidige ‘AI-agenten’ zijn ook meestal ‘Wizard of Oz’-agenten: er zijn mensen achter de schermen die ervoor zorgen dat de AI niet ontspoort.”
Tot slot plaatsten wij recentelijk ook een artikel waarin on-chain detective ZachXBT kritiek uitte op de meeste AI-agents, aangevend dat 99% ervan pure oplichterij is. In een reactie op X, naar aanleiding van een bericht van crypto-investeerder Justin Taylor, die twijfelde aan het nut van tokens voor AI-agents, merkte ZachXBT op dat deze AI-agents zich voordoen als legitieme projecten zonder enige echte waarde.
Deze stemmen werpen een kritisch licht op de hype omtrent AI Agent-tokens, suggererend dat de hype mogelijkerwijs niet overeenkomt met de werkelijke innovatie of het nut van de projecten.
Het bericht Solana AI Agents hackathon tokens overschrijden $500 miljoen marktkapitalisatie verscheen eerst op CryptoBenelux.