Tijdens de testnetfase bereikte de Sonic-chain een transactie-finaliteit van 720 milliseconden (ms), wat een belangrijke mijlpaal is in de ontwikkeling van blockchaintechnologie.
In blockchain betekent finaliteit de zekerheid dat een transactie onomkeerbaar is, wat gebeurt nadat deze is toegevoegd aan een blok op de blockchain-ledger.
Sonic beweert de snelste Ethereum Virtual Machine (EVM)-chain ter wereld te zijn, met een “echte” finaliteit van 720 ms, aldus Andre Cronje, de maker van het Fantom-netwerk en de Chief Technology Officer van Sonic Labs.
Cronje schreef in een post op X van 8 september:
“400ms reactietijd (perfect voor synchrone gebeurtenissen). 720ms finaliteit (echt, niet probabilistisch – geen ‘wacht alstublieft 30 blokken’).”
Nadat een transactie is uitgevoerd, vereisen de meeste blockchains verschillende extra blokken om de transactie onomkeerbaar te maken, in tegenstelling tot Sonic, die deze transactie-finaliteit in iets meer dan 700 milliseconden brengt.
Cronje wordt beschouwd als een van de meest opmerkelijke figuren in gedecentraliseerde financiën (DeFi). Eerder was hij de oprichter van Yearn.finance en het Keep3r-netwerk.
Sonic zou de snelste chain kunnen worden
Ondanks dat het zich in een testnet-omgeving bevindt, wat de prestaties van een blockchain kan verbeteren in vergelijking met echte omgevingen, is de finaliteit van de Sonic-chain een indrukwekkende prestatie.
Cronje denkt dat Sonic het snelste blockchain-netwerk zou kunnen worden door transactie-finaliteit als het dit aantal kan handhaven na de lancering van het mainnet.
Momenteel is het Solana (SOL)-mainnet het snelste blockchain-netwerk, met een transactie-finaliteit van 12,8 seconden, volgens gegevens van Chainspect.
Ondanks dat Solana blokproductietijden van 400 milliseconden heeft, vereist Solana doorgaans 31 blokbevestigingen om echte finaliteit te bereiken, in tegenstelling tot de prestatie van 420 milliseconden van het Sonic-testnet.
90% van de Sonic-gaskosten gaan naar ontwikkelaars
Sonic zou een belangrijke blockchain kunnen worden voor bouwers en ontwikkelaars.
Dit komt voornamelijk doordat 90% van de door het netwerk gegenereerde transactiekosten worden terugbetaald aan blockchain-ontwikkelaars, aldus Cronje.
De Fantom Foundation ondersteunt ook de ontwikkeling van Sonic. In juni kondigde het een toewijzing van 120 miljoen Fantom (FTM)-tokens aan om ontwikkelaars te helpen hun projecten van Fantom naar het Sonic-netwerk te migreren.
De stichting kondigde op 23 mei de oprichting aan van de Sonic Foundation en de ontwikkeling van de Sonic-chain.
De Sonic Foundation van Fantom zal belast worden met het toezicht op de governance van Sonic, het beheren van de netwerkthesaurie, het coördineren van samenwerkingen en het ontwikkelen van het DApp-ecosysteem.
Het bericht Sonic blockchain verwerkt transacties in recordtijd van 720ms verscheen eerst op CryptoBenelux.