Een geschiedenis van ‘bijna-bearmarkten’
Het is mogelijk dat we inmiddels de bodem gezien hebben voor de S&P 500, en hetzelfde geldt dan waarschijnlijk voor andere risicobeleggingen, zoals bitcoin. In 2018, 2011, 1998, 1990 en 1978 zagen we ook dat de S&P 500 bijna in een officiële bearmarkt terechtkwam.
Het is opvallend dat de S&P 500 in die jaren net onder een koersdaling van -20% wist te stoppen met zakken. Blijkbaar zit daar dan toch ook een soort psychologische steun, en is dat een punt waarop een bepaalde groep beleggers ook weer begint met kopen.
Als de S&P 500 nu de bodem heeft gezien, dan zou dat betekenen dat de koersen weer gaan stijgen. Caleb Franzen van Cubic Analytics rekende uit hoe de S&P 500 gemiddeld reageerde nadat de bodem bereikt was.
Gemiddeld weet de S&P 500 na het bereiken van de gewilde bodem een stijging van 26,4% te realiseren na zes maanden. Dat zijn rendementen waar beleggers geen nee tegen zeggen.
Het probleem is natuurlijk dat we niet weten of de aandelenmarkt wel een bodem bereikt heeft.
Heeft de S&P 500 zijn bodem bereikt?
Voor het bodem-vraagstuk zijn we afhankelijk van de grillen van Donald Trump en zijn regering. Als die hun handelsoorlog binnenkort staken, dan zou dat de kans op een bodem significant vergroten.
Daarbij is het al een goed signaal dat de handelbeperkingen voor veel landen met 90 dagen zijn gepauzeerd, en dat China al een uitzondering kreeg voor elektronica.
Ook Donald Trump lijkt te begrijpen dat zijn handelsoorlog de potentie heeft om heel veel schade aan te richten. Om die reden lijkt hij nu terug te krabbelen. Ook de bitcoin koers reageerde daar al goed op, en is weer richting de 85.000 dollar gestegen.
Dat is nog niet het niveau waarop we kunnen spreken van een daadwerkelijke hervatting van de bullmarkt. Maar hoe langer we boven deze niveaus blijven, hoe waarschijnlijker het is dat bitcoin en de S&P 500 een bodem bereikten.