De Amerikaanse stablecoinmarkt, nu nog grotendeels gedomineerd door tokens als Tether (USDT) en USDC, zou met de juiste regelgeving tegen 2028 kunnen uitgroeien tot een markt van maar liefst $2 biljoen. Dat blijkt uit een recent rapport van het Amerikaanse ministerie van Financiën, waarin stablecoins worden bestempeld als een “nieuw betaalmechanisme” en als een toenemende bron van vraag naar staatsobligaties.
Volgens het rapport kunnen wetgevende vereisten rond reserves leiden tot een structurele stijging in de aankoop van schatkistpapier, wat stablecoins ook aantrekkelijker maakt voor institutionele partijen. Toch waarschuwt het ministerie dat hoogrentende stablecoins de positie van traditionele bankdeposito’s onder druk kunnen zetten.
Groei van stablecoins en de Impact op crypto
Op dit moment bedraagt de totale waarde van de stablecoinmarkt circa $239 miljard, met recordtransacties van $1,82 biljoen in april. Stablecoins spelen steeds vaker een rol buiten pure speculatie durfkapitaalbedrijf Andreessen Horowitz (a16z) vergelijkt hun opkomst zelfs met het “WhatsApp-moment” van digitaal geld, wijzend op het groeiende gebruik in internationale betalingen en digitale handel.

Volgens Tracy Jin, COO van crypto-exchange MEXC, draagt deze groei direct bij aan de instroom van kapitaal richting Bitcoin (BTC). Jin meldde het volgende:
“Elke extra miljard dollar aan stablecoins leidt doorgaans tot een stijging van 8 tot 10% in de BTC-prijs,”
Toch blijkt uit data tussen januari en april 2025 dat de Bitcoinprijs slechts met 1,7% steeg, ondanks een gecombineerde groei van $31 miljard in USDT- en USDC-aanbod.

De bredere impact van stablecoins lijkt dan ook meer fundamenteel dan louter prijsgerelateerd. Hun groei weerspiegelt de toenemende acceptatie van crypto als betaalmiddel, vooral voor grensoverschrijdende transacties. Deze trend versterkt de structurele positie van digitale valuta binnen het wereldwijde financiële systeem.
Het bericht Stablecoins groeien explosief: Wat betekent dit voor Bitcoin? verscheen eerst op CryptoBenelux.