Stellar Lightning is een schaaloplossing voor gedistribueerde betalingsnetwerken, oorspronkelijk voorgesteld voor de Bitcoin-blockchain. Lightning is ontworpen om gebruikers in staat te stellen off-chain betalingen te doen via routers en hubs. Lightning biedt zelfs de mogelijkheid om cross-protocolbetalingen te ondersteunen, zoals een betaling waarbij de verzender Bitcoins verzendt op het Bitcoin-netwerk en de ontvanger lumen ontvangt op het Stellar-netwerk, zonder tussenliggende partijen te hoeven vertrouwen.

Lightning is opgebouwd uit bouwstenen die bekend staan ​​als betaalkanalen. Het concept achter betaalkanalen is eenvoudig maar krachtig. Ze stellen gebruikers in staat om een ​​kanaal buiten de keten te openen en daar transacties te verrichten in plaats van in het grootboek. Omdat ze buiten de keten liggen, kunnen transacties in het kanaal extreem snel en goedkoop zijn, maar vergelijkbaar met transacties op afstand is er geen tegenpartijrisico. Wanneer de kanaaldeelnemers klaar zijn om hun eigen weg te gaan, sluiten ze het kanaal af en gaan terug naar het grootboek. Wat er ook gebeurd in het kanaal, de rest van de wereld ziet alleen die laatste transactie.

Oct 1State channels on Stellar livenet + Lightning Network beta

De officiele release van Stellar Lightning staat gepland op 1 december dit jaar.

Ontwikkelaars zijn begonnen met het ontwerpen en implementeren van betaalkanalen voor verschillende ketens en grootboeken buiten Bitcoin, waaronder Ethereum en Zcash. De kanalen van elk platform zijn uniek en afhankelijk van de nuances van het platform, maar in de regel zal elke implementatie enkele basisvereisten ondersteunen:

– No transaction submitted to the network, except when parties disengage
– No loss of funds caused by cheating parties
– No vulnerability to third-party interference
– No channel-side speed bottlenecks