Kunstmatige intelligentie (AI) dreigt de grootste stroomvreter te worden. Nieuwe cijfers tonen aan dat het stroomverbruik van AI dit jaar al de gehele cryptomarkt voorbij kan gaan. Zo verbruiken AI-modellen, zoals ChatGTP, enorme hoeveelheden energie. Eén vraag aan ChatGTP kost naar schatting al tien keer zoveel stroom als een zoekopdracht via Google. Wil je nu altijd op de hoogte zijn – volg ons net als duizenden anderen gratis op Whatsapp.

AI gaat crypto voorbij in stroomverbruik

Datawetenschapper Alex de Vries-Gao, werkzaam bij de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), geeft aan dat de vraag naar stroom voor AI momenteel explosief groeit. Zo hard dat het nog dit jaar crypto als digitale stroomvreter voorbij kan gaan in het stroomverbruik.

Crypto is naar schatting goed voor zo’n 300 terawattuur (TWh) per jaar. Om daarbij een beeld te geven: dat is ongeveer twee keer zoveel als het totale stroomverbruik van Nederland in een jaar.

Tien keer zoveel stroom en een halve liter water

Dat er zoveel behoefte is aan stroom, komt vooral door de AI-race tussen Chinese en Amerikaanse techbedrijven. Het Internationaal Energie Agentschap (IAE) concludeerde vorige maand al dat het stroomverbruik van datacenters in 2030 zal zijn verdubbeld, vooral door AI.

Dat het stroomverbruik zo hoog is, komt ook door de speciale chips die in AI-modellen zitten. Deze chips vereisen meer energie, waardoor een zoekvraag bij ChatGTP ongeveer 10 keer zoveel stroom verbruikt dan een vraag aan de zoekmachine van Google. Bovendien komt er ook nog een halve liter water aan koeling bij voor servers in datacenters, wanneer je een gesprek houdt van 10 tot 50 vragen.

Maar AI levert energie toch op?

Een van de vele vragen die analisten stellen is of AI, in tegenstelling tot crypto, niet ook energie oplevert. De technologie wordt veelzijdig ingezet om verspillingen tegen te gaan in het bedrijfsleven.

Denk aan voorbeelden van supermarkten die nu inzicht hebben in hoeveel voedsel ze op voorraad hebben, of telers die AI inzetten om zo min mogelijk water te gebruiken in hun kassen. Volgens De Vries-Gao is er zeker wel een reden tot zorg.

“Die efficiëntiewinsten van AI waar bedrijven zo graag mee schermen, moeten in de praktijk nog maar blijken”, zegt hij. “En zelfs als dat lukt, zul je zien dat de vraag naar AI toeneemt.”

De Vries-Gao sluit zijn verhaal af met: “Wat zou helpen is meer transparantie van techbedrijven over hoeveel stroom AI nu eigenlijk verbruikt. Politici moeten bedrijven daartoe dwingen, een zetje geven.” Tot slot moeten bedrijven zich realiseren: “Wat probeer je precies te bereiken, en is AI wel de beste techniek daarvoor?”

Memecoin-markt ontploft – en Nederlanders krijgen 1 miljoen PEPE gratis

De interesse in memecoins groeit razendsnel, en PEPE staat daarbij in de spotlights. Nieuwe gebruikers ontvangen deze week 1 miljoen PEPE gratis bij hun eerste aanmelding of aankoop van OKX. Meedoen kost één minuut en is gratis.

Meld je gratis aan en ontvang 1 miljoen PEPE gratis

[primary_button url=”https://www.okx.com/nl/campaigns/cryptoinsiders?channelid=PEPECI” text=”📈 1 miljoen PEPE pakken” target=”_blank” is_highlighted=”true” rel=”no-follow”]

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!