De Zwitserse investeringsbank Credit Suisse staat op omvallen. Dit is belangrijk omdat Credit Suisse volgens de Financial Stability Board (FSB) een zogenaamde systeembank is. Een systeembank is een bank die het complete financiële systeem met zich meetrekt als deze omvalt.
Directie probeert brand te blussen
Een directielid van Credit Suisse geeft aan dat zijn team het hele weekend aan de telefoon heeft gehangen met bezorgde topklanten en investeerders. “We krijgen ook belletjes van onze grote investeerders die hun steun uitspreken”, aldus de bestuurder. Afgelopen vrijdag schoten de Credit Default Swaps voor Credit Suisse als een raket omhoog.
Een Credit Default Swap ken je wellicht uit de beroemde film The Big Short, die ging over de financiële crisis van 2008. Dit zijn financiële producten die investeerders beschermen tegen het faillissement van een bedrijf, in dit geval dus Credit Suisse. Hoe hoger de koers van Credit Default Swaps, hoe groter de markt de kans op een faillissement schat.
Bitcoiner Greg Foss deelt in de bovenstaande tweet zijn zorgen over de situatie bij Credit Suisse. “Houston we hebben een probleem […] De Credit Default Swaps voor Credit Suisse staan nu op hetzelfde niveau als tijdens de mondiale financiële crisis van 2008”, aldus Greg Foss.
“Credit Suisse heeft een sterke balans”
Ondertussen proberen de bestuurders van Credit Suisse de markt op alle manieren rustig te krijgen. Het aandeel van de zakenbank is inmiddels naar een ultiem dieptepunt gezakt en is ook vandaag weer geopend met een verlies van 9,10 procent. Hoewel de directie niet ontkent dat er een crisis-situatie is ontstaan voor Credit Suisse, proberen ze de boel op meerdere manieren te sussen.
Op zondag verstuurde de directie bijvoorbeeld een update naar de klanten, waarin ze spreken over een “sterke kapitaal-, liquiditeit- en balanspositie voor Credit Suisse. De koersontwikkelingen met betrekking tot het aandeel doen hier niets aan af”, zo staat in het schrijven.
CEO Ulrich Körner zegt het volgende over de problemen bij Credit Suisse: “Er zal zonder twijfel meer slecht nieuws komen tussen nu en oktober. Wat ik jullie wil adviseren is om gedisciplineerd te blijven en dicht bij je collega’s en klanten te blijven”, aldus Körner tegenover zijn personeel bij Credit Suisse.
Wat betekent dit voor bitcoin?
De grote vraag is natuurlijk wat de problematiek bij Credit Suisse voor bitcoin en de cryptomarkt betekent. In principe moeten we daarvoor het resultaat afwachten. Credit Suisse staat te boek als een systeembank, wat betekent dat ze volgens de FSB ‘too big to fail’ zijn en niet mogen omvallen. De kans is dan ook meer dan aanwezig dat, mocht het zover moeten komen, de centrale bank ingrijpt om Credit Suisse overeind te houden.
Net als in Engeland, waar de Bank of England heeft moeten ingrijpen om de obligatiemarkten te redden, zou er voor Credit Suisse een vergelijkbare maatregel genomen moeten worden. Dat betekent dat centrale banken geld gaan printen op een moment waarop de inflatie al torenhoog is.
Mocht dat scenario zich uitspelen, dan is er een kans dat een grotere groep mensen ineens begrijpt dat de absolute schaarste van bitcoin hier bescherming tegen kan bieden. Als Credit Suisse omvalt en niet gered wordt, dan komen er waarschijnlijk pijnlijke maanden aan voor bitcoin. Hoe dan ook worden het dus spannende weken!
The post Systeembank Credit Suisse staat op omvallen, directie probeert brand te blussen appeared first on BLOX | Nieuws.