De verwachting is dat Taproot in november 2021 live gaat. Dit is een update voor het protocol van bitcoin met enorm goede gevolgen. In deel 1 schreven we een introductie en nu gaan we verder in op MAST en waarom Taproot zo belangrijk is.
MAST: voorwaardelijke transacties
Het tweede onderdeel dat toegevoegd gaat worden heet MAST en dit staat voor Merkelized Abstract Syntax Trees. Een Merkle Tree, in 1979 bedacht door Ralph Merkle, codeert verschillende blokken samen meerdere keren tot een eind code. Zie onderstaande figuur voor verduidelijking: 4 blokken data worden afzonderlijk gecodeerd, dan worden deze codes per 2 samengenomen en ook weer gecodeerd. De resterende 2 codes worden nogmaals gecodeerd en uiteindelijk heb je 1 code over om op te slaan (hier genoemd “Top Hash”). Het bijzondere hieraan is dat van alle originele onderdelen later relatief simpel gecontroleerd kan worden of ze behoren tot de originele data en of ze correct zijn.
Abstract Syntax Trees komen uit de computerwetenschap en maken een boom van alle elementen die in een programma voorkomen. Wanneer je het Merkle principe toepast op een Abstract Syntax Tree krijg je dus een Merkelized Abstract Syntax Tree.
Wat voegt deze MAST technologie toe? Tegenwoordig kun je wel meerdere handtekeningen nodig hebben om een transactie te mogen uitvoeren, maar er kunnen geen extra voorwaarden aan toegevoegd worden. MAST maakt het mogelijk om veel en complexe voorwaarden op te geven voordat een transactie door kan gaan.
Bijvoorbeeld: Deze bitcoin mag alleen uitgegeven worden als: minstens 5 van de 7 directieleden het goedkeuren, OF na 1 jaar 4 van de 7, OF na 5 jaar 1 van de 7. Zo voorkom je wat gebeurde met Quadriga, een grote Canadese cryptobeurs, toen de CEO onverwachts overleed en de sleutels van alle cold storage met zich mee het graf in nam.
Wil je je bitcoins doneren aan je kinderen, maar zij mogen er pas bij wanneer ze 21 zijn? Dan voeg je een kalenderjaar als voorwaarde voor het uitgeven van de bitcoin toe.
Het nadeel is dat een transactie die tot stand gekomen is door een voorwaarde er anders uit ziet dan een reguliere transactie. En dat is niet wenselijk, want waarom zou iedereen moeten kunnen zien dat bijvoorbeeld van een bedrijf bevoegde 3 niet heeft getekend en dat we nu een jaar verder zijn en dat daarom de transactie nu wel mag doorgaan omdat bevoegden 1 en 2 wel hebben getekend?
Taproot: de penwortel
Taproot werd in mei 2019 voorgesteld door Peter Wuille en na zwaar testen is inmiddels meer dan 90% van de miners akkoord. Wat gaat Taproot voor ons doen? Taproot combineert de technologie van Schnorr en MAST. Schnorr versleutelt meerdere handtekeningen tot één gecombineerde handtekening. En MAST biedt de mogelijkheid tot voorwaardelijke transacties.
De Schnorr technologie toegepast op de MAST functie zorgt er dan weer voor dat van alle voorwaarden versleuteld worden tot een uniform uiterlijk waardoor transacties die tot stand gekomen zijn door MAST niet te onderscheiden zijn van reguliere transacties.
Sneller, veiliger en goedkoper
Om het bitcoin-netwerk te verbeteren moeten alle wijzigingen die aangebracht worden het netwerk of sneller, of veiliger, of goedkoper maken. Taproot doet het allemaal in één elegante upgrade. Want wanneer er meer transacties in één block passen gaat de snelheid van het netwerk omhoog en de kosten per block omlaag. Als daarbij de privacy ook nog wordt vergroot kan deze hele upgrade de bitcoin community alleen maar ten goede komen. Daarbij opent Taproot de deur naar de volgende upgrade: Graftroot, maar daarover een andere keer meer.
The post Taproot en MAST maken Bitcoin veiliger, sneller en goedkoper. Deel 2 appeared first on BTC Direct | Nieuws.