Lightning Labs publiceerde aantal voorstellen voor Taro, een nieuw protocol voor Bitcoin en Lightning waarmee tokens zoals stablecoins en NFTs mogelijk zijn. Taro gebruikt daarvoor de gewortelde smart contracts van Taproot.
Het gaat om verschillende voorstellen die zijn voorgelegd aan de community, maar nog niet als Bitcoin Improvement Proposals (BIPs) zijn ingediend.
Taro, of Taproot Asset Representation Overlay, moet een protocol worden voor digitale bezittingen – tokens – op de Bitcoin blockchain, die óók via Lightning te versturen zijn. Daarmee is het mogelijk om ‘normale’ tokens uit te geven die onderling inwisselbaar (fungible) zijn, maar ook zogenaamde ‘non-fungible tokens‘ (NFTs) die uniek zijn.
Taproot
Om dat mogelijk te maken gebruikt Taro de gewortelde smart contracts van Taproot, de upgrade die eind vorig jaar geactiveerd werd op het Bitcoinnetwerk. Taproot biedt de mogelijkheid om
scripts toe te voegen aan een UTXO op een manier die geen extra ruimte inneemt en waarbij de transactie eruit ziet als iedere andere, maar waarvan de geldigheid van de bestedingsvoorwaarden van het script en de ondertekeningen eenvoudig te verifiëren zijn.
Taproot gebruikt een boomstructuur (Merkelized Abstract Syntax Tree) om data samen te voegen, door het op een bepaalde manier bij elkaar op te tellen zodat alleen een soort som van het geheel – de ‘wortel’ van de boom – geverifieerd hoeft te worden. Details over de inhoud van de boomstructuur zijn daardoor onnodig, wat ruimte bespaart, en bovendien niet inzichtelijk.
Taro
Ter aanvulling introduceert Taro een nieuwe datastructuur genaamd Merkle Sum Sparse Merkle Tree (MS-SMT), waarmee de creatie, eigenaarschap en overdracht van tokens mogelijk is. Dat is ook een (iets andere) boomstructuur, die wordt verstopt en bijgehouden in de eerdergenoemde boomstructuur van Taproot. Een soort Taproot-in-Taproot, zoals Chief Technical Officer van Lightning Labs Olaoluwa Osuntokun het omschreef tegen Bitcoinmagazine.com.
Aangezien alleen de ‘wortel’ van het geheel wordt geverifieerd, kan er in theorie een oneindig aantal tokens aan een UTXO worden gekoppeld, zonder de Bitcoin blockchain extra te belasten.
Er ontstaat als het ware een nieuwe script-laag. “Het is best elegant, want het maakt het mogelijk om deze activa-toezeggingen los te zien van het daadwerkelijke script”, lichtte Osuntokun toe. “Taproot, in dit geval, geeft ons de mogelijkheid om logisch onderscheid te maken tussen de hoofd scripttaal van Bitcoin en die van de activa-laag.”
Stablecoins en NFTs
Lightning Labs lijkt vooral enthousiast over de mogelijkheden die Taro biedt om stablecoins op de Bitcoin blockchain uit te geven. Dat zijn tokens die waarvan de waarde gekoppeld is aan bijvoorbeeld de euro, de dollar of aan goud. Stablecoins spelen een belangrijke rol in de online economie en worden regelmatig gebruikt bij het handelen in bitcoin. Meestal betreft het stablecoins op andere blockchains, maar met Taro hoopt Lightning Labs dat te veranderen.
Ook ontstaan er mogelijkheden voor NFTs. Dat zijn tokens die uniek zijn en niet onderling verwisselbaar. Lightning Labs noemt als voorbeeld verzamelobjecten zoals de ouderwetse honkbalplaatjes, maar de toepassingen kunnen ook breder zijn: eigendomsaktes, diploma’s, digitale kunst, skins of andere voorwerpen uit games, digitale identiteiten, entreekaartjes, enzovoorts.
“Taro maakt het versturen van activa zoals stablecoins via het Bitcoinnetwerk mogelijk, met de instant, het hoge volume en lage (transactie)fees van Lightning, en (transactie)fees die dramatisch lager zijn dan Visa”, aldus Lightning Labs.
Ontwikkeling
Voor de ontwikkeling van Taro en om de algemene werkzaamheden voor te zetten heeft Lightning Labs recentelijk een financieringsronde afgerond, waarbij het $70 miljoen dollar ophaalde.
Het duurt waarschijnlijk nog wel een tijd voordat we Taro kunnen gebruiken. Na feedback uit de community over de voorstellen zal eerst nog een officiële BIP moeten worden ingediend. Daarna volgt een periode voor zorgvuldige analyse en een goedkeuringsproces. Dat zal vermoedelijk geen dagen of weken duren, maar eerder maanden of jaren.
Taro is overigens niet het eerste project dat tokenuitgifte mogelijk maakt op Bitcoin & Lightning. Het RGB protocol, waar al enkele jaren aan gewerkt wordt, biedt vergelijkbare mogelijkheden.
Vorig jaar is de meest recente upgrade van het Bitcoinprotocol geactiveerd: Taproot. In onze eerdere artikelen lees je er meer over. Een diepere en meer technische uitleg over Taro vind je op Bitcoinmagazine.com.
The post Analyse: Taro: een protocol voor stablecoins en NFTs op Bitcoin en Lightning
appeared first on BitcoinNL.