Nu de eerste vijf maanden van 2021 voorbij zijn, is het tijd om eens uit te zoomen op de bitcoin koers. Wat kunnen we leren van de patronen van de afgelopen jaren? We weten in ieder geval dat geen enkel scenario uit het verleden zich voor de volle 100% opnieuw zal laten afspelen. De Amerikanen hebben hier een mooi spreekwoord voor: History doesn’t repeat itself but it often rhymes.
Stijging sinds 2011
Hieronder de bitcoin koers vanaf 2011, op logaritmische schaal. Er zijn twee redenen om logaritmische schalen te gebruiken in grafieken. De eerste is om grote uitschieters minder invloed te geven op de trend. De tweede is om multiplicatieve factoren (moeilijk woord, uitleg volgt) weer te geven. Zo’n schaal is niet-lineair: de getallen 10 en 20 en 60 en 70 liggen niet op dezelfde afstand van elkaar op een logschaal. In plaats daarvan zijn de nummers 10, 100 en 10000 gelijk verdeeld. Dus het verplaatsen van een afstandseenheid langs de schaal betekent dat het getal wordt vermenigvuldigd met een vaste factor, in dit geval 10.
Op onderstaande grafiek is duidelijk een trendlijn te volgen. Bitcoin is hier pas twee keer echt goed doorheen gebroken, eind 2018 en tijdens de coronacrisis van maart 2020. Je kan dus wel stellen dat dit een veilige ondergrens is tijdens een bearmarkt. De oranje lijnen zijn de block halvings, de momenten waarop miners nog maar de helft van de beloning krijgen. Elke candle staat voor 1 maand.
Daling van mei in perspectief
Afgelopen maand daalde bitcoin met meer dan 50% vanaf zijn All Time High. Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurt. In het verleden is dit drie keer eerder voorgekomen. Zoals in de intro beschreven, de geschiedenis zal zich hoogstwaarschijnlijk niet 100% herhalen, maar er is wel een trend zichtbaar.
Analist ClearChainCap zegt dat al deze dalingen drie dingen gemeen hebben. De drie gemene delers zijn:
- Eerste daling van (minimaal) 50%
- Koers stuitert omhoog en daalt dan drie maanden
- Na drie maanden wordt de low die bereikt is bij punt 1 opnieuw getest
Als we dit scenario plakken op mei 2021, dan ziet dat er zo uit:
Is de bodem bereikt?
Nu de hamvraag, is de bodem bereikt en kan bitcoin zich voor nu in ieder geval weer opmaken voor een stijging? Er zijn een paar indicatoren die hier wel op wijzen. De eerste is de NVT van analist Willy Woo. NVT staat voor Network Value to Transaction valua. Dit wordt berekend door de netwerkwaarde (marktkapitalisatie) te delen door het dagelijkse handelsvolume (in dollars) dat via de blockchain wordt verzonden. NVT geeft aan of de prijs van bitcoin over- of ondergewaardeerd is.
De rode cirkels geven de momenten vanaf halverwege 2017 aan, waarbij de koers (blauw) door de NVT-prijs zakte. Dit ging elke keer gepaard met een flinke daling, maar een heel scherp herstel. De situatie van mei 2021 lijkt qua patroon op wat er zich afspeelde in 2017. Bitcoin zit niet vaak onder de NVT-prijs, maar gebeurt dat wel, dan gaat dat redelijk snel gepaard met een stijging.
De eerste indicator is dus de NVT, de tweede indicator waar we naar kijken, is het grote geld.
Institutionele investeerders komen terug
De laatste grafiek richt zich op de grote investeerders. De zogenaamde whales die niet kopen op normale beurzen, maar via financiële instellingen. Dit zijn de institutionele investeerders, zij kopen in de VS voornamelijk bij Grayscale. Dit bedrijf ontzorgt de investeerders en rekent een premium bovenop de marktprijs. Deze premium kan in de plus zijn (investeerder betaalt meer, BTC is in trek) of in de min zijn (investeerder betaalt minder, BTC is niet in trek). Het product wordt Grayscale Bitcoin Trust genoemd en afgekort met GBTC.
Tot begin 2021 was er een sterke institutionele vraag wat voor een hogere premie op GBTC zorgde. Dit diende twee doelen: Bitcoins werden uit de markt gehaald en hierdoor ontstond een tekort op de normale markt, wat weer zorgde voor nog meer vraag onder institutionele investeerders.
Vanaf eind februari stopte de instroom en werd GBTC verhandeld tegen steeds hogere korting tegen de gewone marktprijs. De GBTC-prijs wordt nu al meer dan 3 maanden met korting verhandeld en bereikte op 13 mei het hoogtepunt (of dieptepunt) van 21,23%. Dit geeft aan dat de institutionele vraag is afgenomen. Nu zijn we een paar maanden verder en is de bitcoin koers in mei met 50% gedaald.
Het premium stijgt weer en is inmiddels nog maar -3,8%. Dit suggereert dat de institutionele belangstelling is gestegen terwijl de koers van bitcoin is gedaald.
Bitcoin verwachting
De maand mei was ontzettend bearish voor bitcoin, dit was de op één na hoogste maandelijkse daling ooit, alleen in november 2018 was de daling nog harder. Toch lijkt het einde van de bullrun nog niet in zicht. Hierboven beschreven we dat de NVT en GBTC een ommekeer in de trend markeren. En als het scenario van ClearChainCap zich voltrekt, dan stuitert bitcoin in ieder geval de komende drie maanden in een kanaal (met een duidelijke ondergrens).
In de twee voorgaande bull-cycli maakte de RSI twee toppen in het overboughtgebied voor het einde van de bull run. In de huidige fase is er slechts één top gemaakt. Weer een indicator die er op wijst dat het einde nog niet in zicht is.
The post Technische analyse Bitcoin: Blik op lange termijn om te bepalen of bodem is bereikt appeared first on BTC Direct | Nieuws.