Het is tegenwoordig vrij lastig om je te laten beroven van je geld. Het overgrote deel van het geld waar je direct toegang tot hebt staat vermoedelijk op je bankrekening, en aan alleen een pinpas heb je niet zoveel. Maar inmiddels heb je snel en gemakkelijk toegang tot je cryptocurrencies. Volgens The Guardian maakt dat een wereld van verschil.
Tech-savvy crypto criminelen
De Engelse krant schrijft dat Londonse dieven mensen beroven van hun cryptocurrencies door hun lef te combineren met technische kennis. Ze dwingen mensen in te loggen bij hun cryptocurrency exchange account, zoals op Binance, en om vervolgens hun tokens te sturen naar het walletadres van de straatrover(s). Dreigen met geweld zal hier in veel gevallen een belangrijk overtuigingsmiddel bij zijn.
Toch blijkt niet iedere dief met ‘plat’ geweld op de proppen te komen. Sommigen pakken het iets slimmer aan, door bijvoorbeeld je telefoon af te pakken en de cryptocurrency helemaal zelf over te maken naar het gewenste account. Dat overkwam een Londenaar, die daarna 5.000 Britse pond aan ether (ETH) lichter was, wat vóór de overval gewoon op een Coinbase-account stond.
Een andere man werd benaderd om cocaïne te kopen, waarna hij werd overtuigd om een steegje in te lopen. Hier werd hij geforceerd om zijn telefoon te ontgrendelen met Face ID en om ripple (XRP) ter waarde van 6.000 pond over te maken. Een derde slachtoffer werd onder een brug gedwongen om zijn beveiligingsinstellingen te veranderen, waarna maar liefst 28.700 pond aan tokens en cash gestolen was.
Maar zakkenrollen in kroegen werkt ook nog prima. Volgens het onderzoek van de politie had het slachtoffer gezien hoe criminelen de inlogcode van zijn telefoon hebben gezien. Daarna werd hij ontdaan van zijn pinpas en telefoon. Na inloggen op zijn Coinbase-account ontdekte hij dat het geld weg was.
Gevaarlijke nieuwe wereld
Dit verhaal geeft duidelijk aan hoe gevaarlijk de maatschappij van de toekomst kan zijn. Telefoons en handelsplatformen maken het relatief gemakkelijk om wel erg snel aan veel ‘omzet’ te komen. Bovendien kan diefstal van geld op bankrekeningen nog relatief gemakkelijk worden teruggedraaid, zolang het zich nog in de bankensector bevindt. Bij crypto is het geld weg zodra criminelen het versturen.
Diefstal is uiteraard niet het enige aandachtspunt binnen de wondere wereld van crypto. Ook software-aanvallen zijn een probleem. Exchanges kunnen van buitenaf worden gehackt, doordat criminelen online achter je wachtwoorden zijn gekomen. Decentrale protocollen voor Decentralized Finance (DeFi) zijn ook niet altijd veilig. Zelfs hardware-wallets zijn soms niet zo robuust als je zou denken. Risico spreiden is dus belangrijk; niet alleen wat coins betreft, maar ook als het gaat om opslaglocaties en soorten opslag.
The post Analyse: Telefoon stelen is nieuwe manier om je van je bitcoin te beroven
appeared first on Crypto-Insiders.