Pavel Durov, de oprichter van Telegram, heeft het nieuwe privacybeleid van het populaire berichtenplatform opnieuw toegelicht en benadrukt dat er geen significante veranderingen zijn doorgevoerd in de manier waarop Telegram omgaat met gebruikersgegevens. Durov maakte duidelijk dat Telegram sinds 2018 al verplicht is om IP-adressen en telefoonnummers van criminelen aan de autoriteiten door te geven, indien dat wettelijk vereist is. Hij benadrukte echter dat dit geen inbreuk maakt op de kernwaarden van Telegram: vrijheid en privacy.
Lang bestaand beleid
In een recente post op zijn Telegram-kanaal ging Durov in op misverstanden die zijn ontstaan over het privacybeleid. Hij legde uit:
“Sinds 2018 heeft Telegram het beleid om IP-adressen en telefoonnummers van criminelen openbaar te maken wanneer dit door de wet wordt vereist. Dit is al jaren onderdeel van ons beleid om te voldoen aan de wetgeving zonder de privacy van onze gebruikers in gevaar te brengen.”
Durov benadrukte dat er geen nieuwe of ingrijpende wijzigingen zijn aangebracht in het beleid van Telegram. Hij legde verder uit hoe het platform samenwerkt met wetshandhavingsinstanties. Wanneer Telegram een juridisch correct verzoek ontvangt, worden de gegevens van gevaarlijke criminelen gedeeld met de autoriteiten. Dit proces is volgens hem al jaren van kracht en verandert niet.
Telegram gebruikt zelfs een transparantiebot om het aantal verwerkte juridische verzoeken openbaar te maken. Durov deelde dat Telegram in het eerste kwartaal van 2024 al 75 juridische verzoeken in Brazilië heeft verwerkt en meer dan 2000 verzoeken in India, de grootste markt van het platform, per kwartaal. In Europa is er een toename van geldige verzoeken naarmate de autoriteiten beter gebruikmaken van de juiste kanalen, zoals vereist door de Digital Services Act (DSA) van de EU.
Geen inbreuk op privacy
Om eventuele misverstanden uit de weg te ruimen, verduidelijkte Durov dat het recent gestroomlijnde privacybeleid van Telegram geen afwijking is van de kernprincipes van het platform. Hij gaf het volgende aan:
“Onze kernwaarden blijven ongewijzigd. Telegram is gebouwd om activisten en gewone mensen te beschermen tegen corrupte overheden en bedrijven. We zullen nooit toestaan dat criminelen ons platform misbruiken of aan gerechtigheid ontsnappen.”
In augustus werd Durov kort vastgehouden door de Franse autoriteiten vanwege beschuldigingen van vermeende illegale activiteiten die verband zouden houden met Telegram. Hij werd vrijgelaten op borgtocht van €5 miljoen, maar staat nog steeds onder gerechtelijk toezicht en mag Frankrijk voorlopig niet verlaten. Met deze verduidelijking onderstreept Durov echter opnieuw de toewijding van Telegram aan de privacy en vrijheid van zijn gebruikers, terwijl het platform tegelijkertijd voldoet aan wettelijke verplichtingen zonder concessies te doen aan deze waarden.
Het bericht Telegram werkt al sinds 2018 samen met autoriteiten verscheen eerst op CryptoBenelux.