Terwijl een groot gedeelte van de crypto-community geen woord meer wil horen over Terra Luna, is het toch een van de best presterende munten op dit moment. Met een stijging van 67% begint het geloof van Luna-fans (Lunatics) te groeien. Kan LUNC herstellen, of trekt deze community aan een dood paard?

‘LUNC to the moon!’

Op de Telegram pagina’s van de Terra-groepen wordt gespeculeerd over een LUNC van 1 dollar. De meme’s vliegen je om te oren en de fomo leeft gigantisch. “LUNC gaat nooit meer naar beneden”, zegt een gebruiker. “Waar zijn nu de mensen die wachtten tot LUNC terugging naar 0.00025 dollar om te kopen?” Natuurlijk is “LUNC to the moon!” ook flink vertegenwoordigd.

In deze chats wordt om de haverklap een Medium artikel gedeeld van Eduard Kim. Dit is een docent informatica aan de Drexel Universiteit, en zegt op Twitter dat hij in zijn vrije tijd aan de Terra Blockchain werkt. In dit Medium artikel haalt hij drie belangrijke punten aan voor het herstel van LUNC: het verbranden van tokens, Terra USD (de stablecoin van het Terra ecosysteem) weer op 1 dollar krijgen en als laatste het nut van LUNC nieuw leven inblazen.

Afbeelding uit het Medium artikel

Vergelijking met orkaan Katrina

Kim gelooft heilig in het herstel van LUNC en ziet zichzelf als een redder in nood. In het artikel vertelt hij ook waarom hij deze community helpt. “Om deze vraag te beantwoorden, moet ik denken aan een bijzonder verwoestende natuurramp, de orkaan Katrina”, vertelt hij.

“De orkaan Katrina was een orkaan van categorie 5 die in augustus 2005 meer dan 1800 dodelijke slachtoffers maakte en voor 125 miljard dollar schade aanrichtte. Volgens het Rode Kruis kwamen meer dan 244.000 rampenbestrijders, waarvan 95% vrijwilligers, in actie om de overlevenden van de orkaan te helpen. De meeste mensen zouden het absurd vinden om een van die vrijwilligers te vragen waarom ze helpen.”

Hij vindt dus dat ‘overlevenden’ van de Luna-crash geholpen moeten worden, ook al ziet hij dat het een lastig en langdurig proces gaat worden. Hij is erg zeker van zijn zaak en een vergelijking van zulke proporties schept hoge verwachtingen. Laten we dus even kijken naar zijn voorstellen, om te beginnen met nummer 1 van de 3: het verbranden van tokens.

Het verbranden van tokens

Kim zegt dat het verbranden van tokens – en een belasting van 1,2% op transacties – ervoor kan zorgen dat LUNC herstelt. “Terra Rebels hebben de belasting/verbranding geïmplementeerd door de stabiliteitsbelastingcode te hergebruiken”, zo vertelt hij in het Medium artikel. Het enige probleem is volgens hem dat het verbranden van deze tokens ook off-chain (buiten de blockchain om) moet gebeuren. Dit betreft bijvoorbeeld de verbranding/ belasting op centrale exchanges (CEX).

“De belasting zal zijn tol eisen als de verbranding alleen on-chain blijft. Onze code kan geen belasting afdwingen op activiteiten buiten de keten (zoals handel op CEX’en), waar het grootste deel van het volume van LUNC plaatsvindt.” Een van de hoofddoelen van Kim is dus om een signaal naar de exchanges te sturen dat de Luna-gemeenschap een verbranding/ belasting kan en zal uitvoeren, en wenst dat hetzelfde gebeurt op exchanges. De vraag is alleen of en hoeveel centrale exchanges hierin meegaan.

Op 10 september zal er in ieder geval een voorstel tot parameterwijziging worden gedaan. “Als de belasting en de verbranding slagen, is het beoogde activeringsmoment 94 (blokhoogte 9.475.200), op of rond 20 september.” Vanaf dit moment zullen de verbranding en de belasting volledig in werking treden. Vanaf dan kunnen we kijken naar de tweede stap: Terra USD (UST) weer naar een dollar krijgen.

Terra USD op 1 dollar krijgen

Als we kijken naar de grafiek van UST tegenover de stablecoin USDC (die wel zijn waarde op 1 dollar heeft gehouden), ziet het eruit als één grote shitshow. Het doel van UST was om een gedecentraliseerde stablecoin te zijn. Gebruikers konden LUNA inwisselen voor UST en andersom, maar toen Terra instortte, verloor UST ook zijn waarde. Hij daalde van 1 dollar naar een schamele 0,0008 dollar op de Kraken exchange.

UST/USDC 1D

Toch lijkt de coin samen te stijgen met LUNC. In de tijd dat Terra Luna Classic 414% steeg (drie weken), maakte de stablecoin een sprong van 2,30 dollar naar ongeveer 4,60 dollar; een stijging van maar liefst 100%. Dit is alleen nog lag niet genoeg om de stablecoin weer op 1 dollar te krijgen.

De oorzaak van de ineenstorting is volgens Kim dat de swap tussen LUNA en UST uitgeschakeld werd op 13 mei. Hierdoor kwam de blockchain “in gebreke” (de blockchain stopte met het verrichten van betalingen), en werd de 10,3 miljard resterende USTC in omloop ongeveer 9,5 miljard dollar aan oninbare schuld.

Het doel is om deze schulden te herschikken. “De schuldeisers (UST-houders) moeten de oninbare schuld ineenstorten, terwijl zij een vergoeding krijgen die in verhouding staat tot de huidige USD-waarde van hun bezit, zodat zij onder de huidige strenge beperkingen zo volledig mogelijk worden”, vertelt Kim. Hoe dit in de praktijk zal werken, is nog maar de vraag. Het kan volgens de docent lukken, maar op één voorwaarde.

“Het is alleen zinvol als de belangrijkste pijlers (gedecentraliseerde reserves en kapitaalcontroles):

  • veel meer tegen falen kunnen worden beschermd dan ‘het oude Terra Classic’ kon,
  • deze inspanningen niet de rug van de LUNC gemeenschap breken, die het waarschijnlijk zal financieren,
  • en haar reserves een doodsspiraal kunnen voorkomen, zelfs in het geval van een totale mislukking van het kapitaalcontrolesysteem.”

Kan dat wel?

Hierbij is het ‘veel meer tegen falen worden beschermd’ geen zekerheid, en zal het systeem weer volledig moeten leunen op de LUNC gemeenschap (die deze opleving moeten financieren). Hij zegt dus eigenlijk dat een andere ineenstorting niet uit te sluiten is, maar iedereen moet er maar op vertrouwen dat het goed komt, zelfs in het geval van een totale mislukking.

Toch blijft Kim positief en hoopt dat deze Lunatics “een van de grootste nederlagen van crypto kunnen ombuigen tot de meest verbluffende ommekeer in de geschiedenis van digitale activa.” Het zou volgens hem kunnen lukken omdat het herstructureren van de schulden “kan” leiden tot een exponentieel snellere verbranding van het LUNC-aanbod. Dat zou dan komen omdat het mechanisme waaruit LUNC oorspronkelijk is ontstaan, omgekeerd wordt.

Het laatste doel en het koersverloop

Als de voorgaande ideeën van Kim werken, berust er nog één belangrijke ontwikkeling: LUNC weer ‘nuttig’ maken. Hiervoor is een stimulering nodig om gebruikers weer te laten geloven in het project. “Wij hebben honderdduizenden actieve gebruikers, maar weinig ruimte voor extra token stimulansen”, zo legt hij uit.

Dit kan dus alleen lukken als de community zich sterk houdt en blijft geloven. Alleen is dit voor velen een sprookje die nooit meer uit zal komen. Om nog maar even de koers erbij te pakken: LUNC gedaald van 120 tot 0,00004 dollar.

LUNC/USDT 1D

Toen de originele coin van Terra (LUNA) zo hard daalde, werd er een nieuwe coin gemaakt onder dezelfde ticker die de koersgeschiedenis van LUNA overnam. Deze wordt nu verhandeld voor een prijs van 2,02 dollar. De originele coin (LUNC) kreeg tegelijkertijd een volledig blanco koersgeschiedenis.

De koers van LUNC is inmiddels 1000% gestegen naar een koers van 0,0004 dollar, maar er is nog een lange weg te gaan voor compleet herstel. Opvallend is wel dat ook de weerstanden van LUNC hierin erg belangrijk zijn.

In bovenstaande grafiek is te zien dat de weerstanden, die LUNC hier maakte, erg belangrijk waren voor de stijgingen. Er was een grote weerstand te zien bij 0,00016 dollar, en toen deze brak steeg de coin verder tot het huidige level van 0,00045 dollar. Dit niveau zal waarschijnlijk even voor weerstand zorgen aangezien dit de ‘all time high’ is van de LUNC-koers.

Wat kan je geloven?

Het is op dit moment erg risicovol om een positie in te nemen. Munten die in korte tijd zo hard stijgen, kunnen net zo goed weer met dezelfde kracht dalen. Het is daarom belangrijk om je eigen onderzoek te doen en afweegt of jij de Terra-community nog gelooft.

De Telegram-berichten, snel stijgende koers en de bijbehorende fomo zijn ruis. Het zorgt ervoor dat mensen instappen zonder dat ze weten waar ze mee bezig zijn. Sommige Lunatics geloven nog in het herstelproject (wat nota bene niet het eerste herstelproject van Terra is).

Er moet veel gebeuren om LUNC nog van de grond te krijgen. 67% in één dag klinkt mooi, maar uitgezoomd is deze stijging toch iets genuanceerder. Het is zeer onwaarschijnlijk dat LUNC nog teruggaat naar zijn prijslevels van vóór de crash, maar als we de Lunatics mogen geloven zal LUNC geschiedenis schrijven. Geloof jij nog?

The post Terra Luna Classic (LUNC) stijgt 67%: waarom geloven Lunatics in het herstel? appeared first on BTC Direct | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!