Cryptocurrencies en blockchain worden voor een hoop positieve dingen gebruikt, maar helaas ook voor criminele praktijken. Crypto helpt bijvoorbeeld met het financieren van de oorlogen in Israël en Oekraïne, zo is de afgelopen tijd gebleken. Stablecoin-uitgever Tether is dit ook opgevallen, en heeft in samenwerking met wetshandhavers betrokken walletadressen bevroren.
Tether onderwerp USDT-wallets aan sancties
Dat schrijft Tether in een persbericht. Om precies te zijn heeft het 32 cryptowalletadressen met in totaal ruim 870.000 dollar aan fondsen bevroren. Het zal gaan om walletadressen met daarin USDT en andere stablecoins van Tether. De stablecoins van het bedrijf worden ondersteund door verschillende blockchains. Tether werkt naar eigen zeggen samen met 31 overheidsinsanties in 19 verschillende landen om criminaliteit aan te pakken.
Op welke blockchains de tokens in kwestie precies zijn bevroren en hoe dat in zijn werk gaat is niet duidelijk. Het is denkbaar dat de wallets niet daadwerkelijk zijn bevroren, maar op een zwarte lijst zijn geplaatst en in principe nog te verplaatsen zijn door de eigenaren. Het is ook mogelijk dat verplaatsen helemaal niet meer mogelijk is. Zo heeft Ethereum (ETH) sinds vorig jaar de mogelijkheid om transacties te blokkeren als problematische wallets op de sanctielijst van de Verenigde Staten staan.
Terroristen zijn blij met crypto
In ieder geval zal het gaan om de adressen die betrokken zijn bij de oorlog in Israël en daarin voor illegale doeleinden zijn gebruikt. Onlangs bestookte terrorismeorganisatie Hamas Israël aan met een groot aantal raketten, waarna het het binnenland binnenviel. De Israëlische overheid verklaarde kort hierna officieel de oorlog aan Hamas.
Het blijkt dat Hamas net als andere terroristische organisaties in de regio gebruikmaakten van crypto en blockchain om zichzelf te financieren. Hamas alleen al zou sinds 2021 41 miljoen dollar hebben opgehaald. Daarvoor maakte het bovendien gebruik van Binance. Samen met de exchange rolde de Israëlische politie bijna 200 accounts op.
Ook pro-Russische militanten in Oekraïne gebruiken crypto. Volgens on-chain analisten zouden vrijwilligers aan de Russische kant afgelopen zomer al 19,8 miljoen dollar hebben ontvangen sinds het begin van de oorlog. De openheid van publieke blockchains heeft voor dit soort partijen dus een keerzijde.
The post Analyse: Tether bevriest crypto wallets door oorlogen Israël en Oekraïne
appeared first on Crypto-Insiders.