“MiCA is gevaarlijk voor stablecoins”
Tijdens de ‘Token2049-conferentie’ in Dubai uitte Ardoino felle kritiek op de Europese aanpak. Hij noemde de MiCA-regelgeving “zeer gevaarlijk” voor stablecoins zoals USDT.
De belangrijkste zorg is de verplichting dat 60 procent van de reserves van stablecoins in contanten bij Europese banken moet worden aangehouden. Volgens Ardoino kunnen kleinere banken die toestroom niet aan en misschien zelfs kan leiden tot faillissementen.
De MiCA-wetgeving is sinds december 2024 van kracht. Stablecoin-uitgevers die actief willen zijn in de EU moeten zich registreren en voldoen aan strenge eisen.
Ardoino wil geen MiCA-licentie aanvragen en noemt de volgende reden in een interview met Cointelegraph:
Ik heb besloten geen MiCA-licentie aan te vragen, omdat ik de meer dan 400 miljoen gebruikers wereldwijd moet beschermen. Zij hebben niet zoveel geluk als Europeanen.”
Ik ben dol op Europa, maar ik denk dat de Europese Centrale Bank helaas meer geïnteresseerd is in het promoten van de digitale euro als manier om mensen te controleren en te bepalen hoe ze hun geld uitgeven.”
De impact is inmiddels merkbaar. Beurzen zoals Kraken en Crypto.com hebben USDT en andere niet-gereguleerde stablecoins al verwijderd van hun Europese aanbod. Daarmee verliezen Europese gebruikers toegang tot een van de populairste stablecoins ter wereld.
Tether zelf is gevestigd in El Salvador en valt daarmee buiten het bereik van Europese toezichthouders. Het bedrijf richt zich nu vooral op opkomende markten waar regelgeving minder streng is.
Kritiek op digitale euro
Naast MiCA had Ardoino ook kritiek op de digitale euro van de Europese Centrale Bank (ECB). Volgens hem is het project vooral gericht op controle, niet op technologische vernieuwing.
Hij stelde dat als de ECB volledige toegang zou hebben tot alle transacties van burgers, inclusief volledige KYC-gegevens, dit zou kunnen leiden tot een “dystopische situatie”.
Met zijn uitspraken maakt Tether duidelijk dat het zich niet zal schikken naar de Europese regels. In plaats daarvan kiest het bedrijf voor markten waar de focus ligt op gebruiksgemak en bereik, in plaats van strikte controle. Dit kan een slimme zet zijn op lange termijn als de MiCa-wetgeving meer tegenstand krijgt.
Één ding is duidelijk: Tether kiest voor vrijheid boven regelgeving en laat daardoor de Europese markt voorlopig links liggen.
Niet alleen Tether schiet uit tegen het Europese beleid. Ook de oprichter van Binance laat van zich horen en waarschuwt voor een groeiende anti-crypto houding in Europa.
Wil je nou altijd op de hoogte zijn – volg ons net als duizenden anderen gratis op Whatsapp.