Het instorten van Terra en de Terra USD is voor verschillende hedgefondsen reden geweest om Tether (USDT) te shorten. In een blogpost van 28 juli bijt Tether nu van zich af door te stellen dat deze partijen “simpelweg verkeerd” en “ongelooflijk slecht geïnformeerd” zijn.
De eeuwige strijd van Tether
Tether heeft al jaren last van kritiek en mensen die zich zorgen maken over de dekking van de USDT stablecoin. Op 28 juni was het weer raak tijdens de Wall Street Journal podcast, waarin host Luke Vargas en gast Caitlin McCabe spraken over de dekkingsgraad van USDT als aantrekkelijke prooi voor short-sellers.
Tether verwijst in de blogpost direct naar deze podcast-aflevering en reageert daarop door te stellen dat het shorten van deze partijen berust op een fundamentele misvatting over zowel de markt als Tether.
“Het simpele feit dat hedgefondsen de ineenstorting van Terra als een constructieve basis zien om USDT te shorten, laat de kenniskloof tussen marktparticipanten uit de cryptowereld en de traditionele financiële wereld zien”, aldus Tether in de blog.
In mei verloor de stablecoin van Terra op spectaculaire wijze zijn koppeling met de Amerikaanse dollar. Waarmee niet alleen de stablecoin, maar ook de LUNA token ten onder ging. Daarmee verdampte in recordtempo voor bijna 40 miljoen euro aan assets. Sinds dat moment is Tether 21 procent in market cap verloren, maar de koppeling met de dollar staat nog altijd.
Tether slachtoffer van gecoördineerde aanval
Eind juni maakte Paolo Ardoino, het hoofd van de technologie-afdeling bij Tether, bekend dat het project slachtoffer is van een gecoördineerde aanval om USDT te shorten. Volgens Ardoino creëren hedgefondsen voor miljarden aan koersdruk om de liquiditeit schade aan te brengen en tegen lagere koersen tokens op te kopen.
In de blogpost haalt Tether aan dat verschillende misvattingen over de schatkist van het bedrijf de basis zijn voor de shortposities tegen USDT. Waaronder het gerucht dat Tether een significante portie aan commerciële schuldpapieren van het Chinese Evergrande zou bezitten. USDT zou ‘uit het niets’ worden gecreëerd of dat Tether ongedekte leningen uitgeeft.
“In het kort, de onderliggende reden voor deze trade is gebaseerd op misinformatie. Het is gebouwd op een blind vertrouwen in iets wat lijkt op een conspiracy-theorie over Tether”, aldus Tether in de blogpost. De blogpost van 28 juli volgt op een eerdere post waarin Tether bekendmaakte geen Chinees schuldpapier te bezitten.
Commerciële schuldpapieren en Tether
Op het moment van schrijven heeft Tether nog voor rond de 3,7 miljard euro aan commerciële schuldpapieren. Terwijl dat één jaar geleden nog ongeveer 30 miljard euro was. Eind augustus 2022 wil Tether dat bedrag nog verder naar beneden brengen tot 200 miljoen euro. Twee maanden later wil het bedrijf die holdings naar nul brengen. Vanaf dat moment is de dekking van USDT niet meer afhankelijk van commerciële schuldpapieren.
“Tether probeert een divers portfolio aan te houden met beperkte blootstelling aan individuele partijen of assets. Het afstoten van commerciële schuldpapieren is een commitment aan de gemeenschap”, aldus Tether in de publicatie. Ditmaal voelde Tether zich geroepen om te reageren op geruchten dat het schuldpapieren-portfolio van het bedrijf voor 85 procent uit Chinese en Aziatische schuldpapieren bestaat. Iets wat volgens Tether zelf complete onzin is.
The post Tether (USDT): ‘Hedgefondsen die Tether shorten na instorten Terra (LUNA) begrijpen de markt niet’ appeared first on BTC Direct | Nieuws.