De Centrale Bank van Thailand neemt meer tijd om onderzoek te doen om een eigen digitale valuta te ontwikkelen. Dit type cryptocurrency, voor zover je dat zo mag noemen, wordt een Central Bank Digital Currency (CBDC).
Wat zijn de voordelen van CBDC?
Dit weekend schreef de lokale media dat de Bank of Thailand (BoT) doorgaat met het ontwikkelen van een CBDC, maar moet “ervoor zorgen dat het aanvullende voordelen biedt voor het financiële systeem met goed risicobeheer.”
De Bangkok Post voegde eraan toe dat verschillende commerciële banken ook een CBDC voor consumenten in de pijplijn hebben, maar wr is er nog geen een in gebruik. Comemrciele banken werken nauw samen met de centrale bank, omdat er geen overlap moet zijn tussen de CBDC’s.
Sethaput Suthiwartnarueput, voorzitter van BoT, zei dat het nog vijf jaar zou duren voordat er een officieel wordt gelanceerd in Thailand.
Thaise toezichthouders beoordelen de risico’s en voordelen van een digitale baht. Hierbij kijken ze naar hoe de markt dit nu oplost. Zo wordt PromptPay goed in de gaten gehouden, dit is een van de grootste digitale betalingsplatformen van Thailand.
Test met 10 duizend consumenten
De Bank of Thailand werkt samen met twee commerciële banken (Siam Commercial Bank en Bank of Ayudhya) aan een CBDC-pilot. Ongeveer 10.000 consumenten zullen de digitale valuta testen. De pilot gaat eind dit jaar van start en loopt tot medio 2023.
Anderhalf jaar geleden schreven wij dat BoT verwacht dat de pilot in 2022 zou starten, en het valt te prijzen dat dit lijkt te lukken.
Wie mag CBDC waaraan uitgeven?
De centrale bank van Thailand onderzoekt ook de programmeerbaarheid van een digitale valuta. Hierdoor kan het bepalen wie het kan gebruiken en waaraan ze het kunnen uitgeven. Eerder deze maand prees het Internationaal Monetair Fonds (IMF) programmeerbaarheid aan als een belangrijk kenmerk van een CBDC.
De meeste critici vinden dit een van de grootste gevaren van een CBDC. Een CBDC kan grote risico’s vormen voor privacy en financiële vrijheid van het individu.
Er zijn twee type CBDC’s, een voor het dagelijkse betalingsverkeer van het volk en kleine bedrijven, dit wordt een retail-CBDC genoemd. De andere is gericht op internationaal betalingsverkeer tussen banken, deze worden wholesale CBDC’s genoemd.
Test met internationale CBDC
De Thaise Centrale Bank werkt al aan een wholesale CBDC. Dat doen ze met de Hong Kong Monetary Authority, de Central Bank van de Verenigde Emiraten, het Digital Currency Institute van de People’s Bank of China en het BIS Innovation Hub Hong Kong Center. De vier hebben de eerste pilot met een wholesale CBDC succesvol afgerond als onderdeel van het mBridge-project.
mBridge testte drie soorten transacties: uitgifte en aflossing van de CBDC tussen commerciële banken en centrale banken, grensoverschrijdende betalingen in lokale valuta en grensoverschrijdende uitwisselingen in vreemde valuta tussen commerciële banken.
Grensoverschrijdende transacties kunnen worden versneld van 3-5 dagen tot enkele seconden met behulp van mBridge, aldus het rapport. Er zijn vooralsnog 164 transacties uitgevoerd, tegen een waarde van 22 miljoen dollar.
Volgens de Thaise Centrale Bank zal CBDC helpen om kosten te besparen, de bedrijfsefficiëntie te verbeteren, het afwikkelingsrisico te verminderen en het gebruik van lokale valuta bij internationale betalingen te ondersteunen.
The post Thailand gaat door met eigen crypto, voor consumenten en banken appeared first on BLOX | Nieuws.