Bitcoin (BTC) mining was de afgelopen maand een hot topic. China gooide miners de tent uit wat ervoor zorgde dat de rekenkracht van het netwerk instortte. De daaruit voortvloeiende paniek op de markt zorgde vervolgens voor een inzakkende bitcoin prijs. Vanochtend zagen we echter iets gebeuren dat een einde aan al deze heisa kan gaan maken; de difficulty adjustment.

De difficulty adjustment, dat klinkt moeilijk

Technische gezien is het inderdaad een complex mechanisme, net als de rest van het Bitcoin-protocol overigens. Maar in essentie is het eigenlijk best simpel en geniaal. De lezers die al weten hoe het werkt raad ik aan naar het volgende kopje te skippen. Voor lezers die niet zo bekend zijn met deze materie, hier een korte uitleg!

De Bitcoin blockchain bestaat uit datablokken met daarin transacties. Miners versleutelen deze gegevens en concurreren met elkaar om zo’n datablok aan de blockchain toe te voegen. Zij ontvangen hier bitcoins voor als beloning. Dit moet elke 10 minuten gebeuren om ervoor te zorgen om de kans op een hacker die deze gegevens aan wil passen, zo klein mogelijk te houden. En natuurlijk om de transactietijden acceptabel te houden.

Zodra er minder miners meedoen aan het gevecht om een blok toe te voegen aan de blockchain, zal deze 10 minuten langer worden. Kortom, het netwerk wordt onveiliger en trager. Gelukkig heeft de mysterieuze bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, hier wat op bedacht; de difficulty.

De difficulty is een parameter die automatisch wordt bepaald op basis van hoe lang het duurt om een block toe te voegen aan de blockchain. Is de gemiddelde bloktijd over 2.016 blocks langer dan 10 minuten, dan zal het netwerk de difficulty verlagen waardoor het makkelijker wordt om te minen. Dit zorgt ervoor dat de bloktijd weer richting de 10 minuten gaat. Ook zorgt het ervoor dat andere miners gestimuleerd worden om meer te gaan minen. Het is dus eigenlijk een soort evenwichtsorgaan van het Bitcoin-netwerk.

Mogelijke gevolgen difficulty adjustment

En dat evenwichtsorgaan mocht even flink aan de bak. Zoals je in mijn vorige column kon lezen is China druk bezig om miners in het land de tent uit te gooien. Dit zorgde voor een ongekende afname van het aantal miners en dus de rekenkracht van het netwerk. Het was de grootste afname van de rekenkracht ooit in absolute cijfers.

Uiteindelijk heeft dit geleid tot ook de grootste difficulty adjustment ooit; maar liefst 28%! Het is nu dus een stuk makkelijker om bitcoin te minen. Mijn verwachting is dat we de komende periode hierdoor weer een toename in de rekenkracht gaan zien, uiteraard van miners buiten China. En met de zorgen omtrent het verbruik van Bitcoin en klimaatverandering, zullen deze miners in bijvoorbeeld Europa en Noord-Amerika vaker gebruik gaan maken van groene stroom.

Alhoewel de situatie op dit moment chaotisch is, zijn het wat mij betreft alleen maar positieve ontwikkelingen. Minder mining in China (dus meer decentralisatie), meer miners die waarschijnlijk gebruik zullen gaan maken van groene stroom en over het algemeen meer rust op de markt. We kunnen de hele China situatie nu dus achter ons laten en weer vooruitkijken!

The post Analyse: Timo’s take: Bitcoin (BTC) ‘difficulty’ ziet grootste aanpassing ooit, eindelijk weer rust voor de koers?
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!