Deze week werd gelukkig het Europese de facto verbod op Bitcoin (BTC) verworpen door het ECON committee van het Europese Parlement. De cryptocurrency is het doelwit van flinke kritiek door het hoge energieverbruik. Maar Bitcoin kan juist kansen bieden in de transitie naar een duurzamer elektriciteitsnet.
Bitcoin verbod zou een fout zijn geweest
Ondanks dat het begrijpelijk is dat politieke bewegingen het oplossen van de klimaatcrisis hoog in het vaandel dragen (zoals iedereen eigenlijk zou moeten doen), is Bitcoin grotendeels onterecht een doelwit geworden. Ja, Bitcoin verbruikt veel energie. Maar men vergeet vaak dat Bitcoin in ruil een gedecentraliseerd censuurbestendig digitaal geld biedt.
Waarom is dit wat waard? Naast dat mensen met Bitcoin hun kapitaal buiten het bereik van overheden kunnen houden (iets wat helaas zo nu en dan noodzakelijk is), heeft Bitcoin ook de potentie onze hele economie vele malen efficiënter en veiliger te maken middels directe betalingen over het internet. Het feit dat bitcoin van $0 naar een waarde van tienduizenden dollars is gestegen de afgelopen 10 jaar kan je opvatten als een bewijs dat steeds meer mensen en bedrijven, zoals MicroStrategy, inderdaad potentie zien in de nieuwe vorm van geld.
Bitcoin miners stimuleren groene energie
Iets wat zeker interessant is om in de gaten te houden in de huidige situatie is hoe Bitcoin mogelijk bijdraagt aan de transitie die we in moeten zetten naar een CO2-neutrale maatschappij. Bitcoin miners zijn altijd opzoek naar zo goedkoop mogelijk stroom, en steeds vaker is dat groene stroom. Zeker in tijden van lage vraag kan de stroomprijs van schone energiebronnen extreem laag zijn.
Door bitcoins te minen wanneer de wind hard waait, maar de mensen slapen, kan een windmolenpark potentieel rendabeler worden. Door een miner te laten werken met stroom van je zonnepanelen terwijl je niet thuis bent, kan ook hier mining een uitkomst bieden.
Er zijn genoeg voorbeelden waarin bitcoin mining op dit moment al een oplossing biedt. Neem bijvoorbeeld het Nederlandse Bitcoin Bloem, dat kassen opwarmt met bitcoin miners. Of in Texas, de Verenigde Staten, waar miners methaangas omzetten in elektriciteit en zo het affakkelen van deze schadelijke broeikasgas overbodig maken.
Is regulatie van bitcoin, en meer specifiek bitcoin mining nodig? Zeker weten. Maar een algeheel verbod op een innovatieve technologie is nooit de oplossing. Het was dus een goede week voor Bitcoin!
The post Analyse: Timo’s take: Bitcoin kan bijdragen aan de energietransitie
appeared first on Crypto-Insiders.