Bitcoin (BTC) miners in China hebben het zwaar. De overheid voegt daad bij woord en verschillende Chinese provincies hebben miners bevolen te stoppen. Dat dit impact heeft op Bitcoin moge duidelijk zijn, zo is de hash rate bijna door de helft gegaan waarmee het een jaarlijks dieptepunt nadert. Ondanks dat dit er allemaal slecht uitziet, is het glas voor mij halfvol.
Bitcoin (BTC) bewijst zijn kracht
De reden voor mijn positiviteit is het feit dat we nu zien waar Bitcoin goed in is. Ja, miners in China worden de tent uitgejaagd maar ondanks dat draait Bitcoin vrolijk door. Geen enkel land, bedrijf of persoon (ik kijk naar jou Elon Musk) kan het netwerk platleggen of bepalen welke richting het netwerk op moet gaan.
Dit is dan ook de waarschijnlijke reden dat de bedenker en ontwikkelaar van Bitcoin, de mysterieuze Satoshi Nakamoto, anoniem blijft en dit ook zal blijven. Niemand weet wie hij of zij is en ook niemand kan dus druk uitoefenen op welk aspect van Bitcoin dan ook. En in een wereld die voor veel mensen oneerlijk is, is dit precies wat we nodig hebben.
Nog een ontwikkeling die mij positief stemt is hoe Chinese miners met de situatie omgaan. Een hoop miners zullen hun mining machines inderdaad verkopen. Maar we zien ook een enorm aantal miners hun koffers pakken en hun miners verschepen. Dat is nog een kracht van Bitcoin, de miners zijn mobiel en kunnen dus heen waar ze maar willen.
De hash rate, ook wel de rekenkracht van het netwerk, maakt in absolute cijfers op dit moment de grootste daling ooit. Mijn verwachting is echter dat zodra de mining machines zijn aangekomen op hun bestemming, bijvoorbeeld in Kazachstan, de hash rate weer zal gaan stijgen. Bijkomend voordeel is dat Chinese miners niet langer meer de meerderheid van de rekenkracht uitmaken van het Bitcoin-netwerk, dus een plus voor de decentralisatie! Hopelijk brengt dit ook direct wat meer rust op de markt.
Aan de andere kant van de wereld
Terwijl de situatie voor Bitcoin in China op zijn zachtst gezegd slecht is, is dat aan de andere kant van de wereld een ander verhaal. Daar wordt Bitcoin juist omarmd voor zijn krachten. El Salvador heeft bitcoin geaccepteerd als wettig betaalmiddel waarmee de ‘unbanked’ met gemak digitaal waarde kunnen bewaren, versturen, ontvangen en ermee kunnen betalen.
Bitcoin geeft deze El Salvadoranen de kans om mee te doen met de economie zonder bijvoorbeeld hoge transactiekosten te hoeven betalen voor het versturen van waarde. Bovendien is het land niet langer enkel afhankelijk van het monetaire beleid van de Verenigde Staten.
Mensen die moord en brand schreeuwen hebben we altijd al gehad binnen zowel de traditionele financiële wereld en zeker de crypto-wereld. Verder kijkend dan de dalende koersen zie ik toch een aantal enorm positieve signalen. China kan de cryptotrein, die nu toch echt flink vaart begint te maken, niet meer stoppen.
The post Analyse: Timo’s take: China jaagt Bitcoin (BTC) de tent uit, maar dat boeit de crypto helemaal niets
appeared first on Crypto-Insiders.