Het is voor velen van ons in het westen, waar we een relatief goed bestaan hebben, misschien niet direct duidelijk wat nu de echte waarde is van Bitcoin (BTC). Oké, je kan BTC via het internet versturen, dat zullen de meesten van ons wel begrijpen. Maar voor inwoners uit andere delen van de wereld biedt Bitcoin daarnaast nog een hele andere belangrijke functie.
Bitcoin is schaars, zoals goud
Bitcoin versturen is namelijk zeker niet het enige waar het netwerk waarde kan bieden, dat is ook niet het enige doel. BTC is schaars. Er zullen in de toekomst niet meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop komen. De digitale munten worden “geboren” doordat miners beloond worden voor het verwerken van transactieblokken. De snelheid waarmee deze bitcoins worden vrijgegeven neemt in verloop van tijd af.
Kortom, er is een vaste maximale voorraad. Niemand kan dat aanpassen; geen enkel bedrijf, overheid of invloedrijk persoon. What you see is what you get dus. Dit biedt zekerheid voor investeerders die hun waarde het liefst in een schaars goed hebben zitten, en het ook écht zelf in bezit willen hebben.
Volg jij mij al op Twitter? Ontvang updates over het grootste crypto nieuws snel in je feed!
Bitcoin bereikt een record in Argentinië
We hebben dus een schaarse digitale valuta, in tegenstelling tot fiatvaluta waarvan veel is en wordt bijgeprint. Is dat de enige reden waarom bitcoin juist in landen als Argentinië en Nigeria zo populair is? Die populariteit stamt naar mijn mening vooral uit het feit dat iedereen met een computer en internetverbinding kan bitcoin kopen.
Stel, je woont in een land waar de inflatie belachelijk hoog is. Waar ga je dan heen met je geld? Argentijnen, waar de inflatie sinds 2018 niet meer onder de 30% is geweest (met een max van 76%!), lijken in Bitcoin een uitweg te zien. Uiteraard kunnen zij ook uitwijken naar de dollar, echter heeft de overheid hier limieten op ingesteld. Het resultaat? De bitcoin prijs die deze week een all-time high (ATH) in Argentinië bereikte.
En Argentinië is hier niet de enige in. In Nigeria is bitcoin ook populair, onder andere om de aan hevig inflatoire naira te ontkomen. Volgens Google Trends lijken Nigerianen hiervoor vooral bitcoin te kiezen, en niet goud. Zo ligt het zoekvolume met de zoekwoorden “buy bitcoin” vele malen hoger dan “buy gold”.
Dit zegt mij dat bitcoin, het geld van en voor de mensen, daadwerkelijke waarde biedt voor mensen die aan de door overheden veroorzaakte malaise te ontkomen. En met de zich ontwikkelende bankencrisis lijkt die malaise nog langer niet voorbij.
The post Analyse: Timo’s take: Het bewijs dat Bitcoin daadwerkelijk waarde biedt
appeared first on Crypto-Insiders.