Het was deze week de week van de Ethereum Merge. De Merge, wat de grootste ontwikkeling in de geschiedenis van het netwerk was, luidt een nieuw tijdperk in. Dat nieuwe tijdperk heeft naar mijn mening echter behoorlijk grote beren op de weg.
Ethereum stevent af op centralisatie
Het is iets wat ik in mijn vorige columns ook al heb benoemd, maar toch vind ik het belangrijk het nogmaals aan te halen. Nu Ethereum is overgestapt op het Proof-of-Stake (PoS) protocol dreigt een situatie waarin het netwerk té gecentraliseerd wordt. Daarmee dreigt tevens het risico dat transacties worden gecensureerd.
In het nieuwe netwerk zijn het niet langer de ethereum miners die transacties verwerken en het netwerk beveiligen, het zijn nu de validators en stakers die deze taak op zich hebben genomen. En in de situatie waarin de meerderheid van deze validators zich in een land bevinden, dan kan dit problemen veroorzaken. Denk dan aan overheidsinstanties die deze validators zoals crypto exchange Coinbase opdragen bepaalde transacties niet te verwerken. Censuur is precies wat blockchain-technologie zou moeten voorkomen.
In het ethereum nieuws was gisteren te lezen dat zich de eerste symptomen van toegenomen centralisatie zich al voordeden. In de eerste 1.000 transactieblokken na de Merge werden 420 verwerkt door slechts twee partijen, Coinbase en Lido. Dat is wat mij betreft een pijnlijke situatie met het oog op het bovengenoemde voorbeeld van censuur.
Slechts 7 entiteiten vertegenwoordigen twee derde van de totale stake. Dat houdt in dat twee derde van alle ETH die vastzit in het netwerk om het te controleren en beveiligen, in handen is van 7 partijen. Dit terwijl het doel is om zoveel mogelijk verschillende partijen verspreid over de wereld een aandeel in het netwerk te laten bezitten. Alleen dan spreken we over een robuust netwerk waar niemand kan bepalen of een transactie door mag gaan of niet.
Het grote probleem voor Ethereum
De beginnende crypto investeerder zal misschien denken, wat doe je nou moeilijk? Dat doe ik omdat het hele idee achter crypto, dat begon met de geboorte va Bitcoin, vooral leunt op het vertrouwenloos zaken kunnen doen via het internet. Wat zou jij kiezen; geef je een briefje van 10 euro liever zelf aan de ontvanger, of vind je het oke als jou buurman (die je nauwelijks kent) deze transactie voor je afhandelt?
Het is waarschijnlijk niet iets wat het einde van Ethereum betekent en gezien de huidige ethereum prijs ook niet iets waar investeerders nu direct wakker van liggen. Wel is het iets om goed in de gaten te houden. Uiteindelijk is het aan de Ethereum community (stakers, ontwikkelaars, etc.) om te bepalen hoe serieus dit probleem is, of zij het überhaupt een probleem vinden en zo ja, hoe het opgelost moet worden.
Benieuwd naar mijn mening over andere crypto-zaken? Volg mij dan op Twitter!
The post Analyse: Timo’s take: Het grote probleem van het nieuwe Ethereum tijdperk
appeared first on Crypto-Insiders.