Bitcoin mining; ik heb er in het verleden vaak over geschreven en het blijft nog altijd een enorm fascinerend aspect van Bitcoin. Het is een onderwerp waarin we veel tegenstrijdige factoren zien en waar iedereen dan ook vaak sterk verschillende meningen over heeft. Het biedt enorme kansen, maar juist ook enorme gevaren.
Onlangs is er een belangrijk onderzoeksrapport uitgebracht waarin men met een kritische blik naar Bitcoin kijkt. Hierin komen naar mijn mening een aantal belangrijke dingen naar voren. In deze column wil ik eerst de positieve kant van het verhaal bekijken. Weet je niet precies wat bitcoin mining is? Bekijk dan eerst deze pagina.
De positieve impact van Bitcoin
In het onderzoek, genaamd “Climate Impact of Bitcoin Mining in the U.S.” kijken onderzoekers van het Amerikaanse MIT naar de voor- en nadelen van Bitcoin. Het is een verfrissend onderzoek aangezien beide kanten objectief lijken te worden belicht.
Kortom, Bitcoin wordt niet volledig weggezet als vervuiler, maar ook niet opgehemeld. Een eerlijke blik is precies wat we nodig hebben wanneer we Bitcoin op brede schaal geaccepteerd willen zien worden.
Een van de benoemde voordelen is dat bitcoin miners bij kunnen dragen aan een stabiel elektriciteitsnetwerk. De zware winterstorm Elliot, die in 2022 door Texas raasde, wordt hier als specifiek voorbeeld benoemd.
Toen schoot de vraag naar elektriciteit namelijk in rap tempo omhoog. Door de samenwerking tussen BTC miners en de lokale overheid zette de bedrijven in een snelle beweging hun miners uit. Daardoor kwam er meer elektriciteit vrij voor op dat moment noodzakelijkere doeleinden.
BTC mining zet gas om in elektriciteit
Naast het stabiliseren van het elektriciteitsnetwerk kunnen miners ook helpen bij het omzetten van methaan naar elektriciteit. Ik noem het helpen, maar uiteraard doen zij dit met winstbelang. Hoe werkt dit precies?
Wanneer bedrijven naar olie boren, of het olie boren volledig stopt, komt er methaan vrij. Dit wordt normaal gesproken afgefakkeld waarmee er CO2 overblijft. Methaan is als broeikasgas 28 tot 36 keer schadelijker dan CO2, aldus de onderzoekers.
Maar deze verbranding is nooit perfect. Naar schatting wordt 91,1% van de methaan omgezet naar CO2, en dus komt er alsnog veel methaan vrij.
De onderzoekers stellen dat bedrijven met behulp van speciale generators methaan kunnen omzetten in elektriciteit. De verbranding in dit soort apparaten is veel efficiënter, tot wel 99,9% van de methaan wordt hierin namelijk verbrand.
Hier heeft bitcoin dus een groot positief effect doordat het voorkomt dat veel methaan in de lucht belandt. Bedrijven passen dit dan ook op dit moment actief toe.
Bitcoin kan groene energie stimuleren
Daarnaast benoemen de onderzoekers de mogelijkheid van Bitcoin om groene energie te stimuleren. Zonne-energie en windturbines zijn schone energiebronnen, maar staan erom bekend niet stabiel te zijn als het gaat om het genereren van elektriciteit. Soms schijnt de zon niet, of waait het amper. Soms waait het ’s nachts ontiegelijk hard terwijl iedereen ligt te slapen.
Door bitcoin miners in te zetten kan het rendabeler worden om dergelijke groene energie installaties te bouwen. Mocht er weinig vraag zijn maar veel elektriciteit gegenereerd worden, dan kan er alsnog gerekend worden op enige inkomsten door bitcoins te minen. Mocht de vraag juist opeens hard stijgen dan kunnen miners met een klik op de knop uitgezet worden, zoals tijdens de winterstorm in Texas.
Wel geven de onderzoekers hier toe dat het daadwerkelijke effect op dit moment nog moeilijk te meten is. Er zijn namelijk nog maar weinig projecten die BTC mining op grote schaal inzetten.
Tot slot kunnen bitcoin miners gebruikt worden voor hun restwarmte. De onderzoekers noemen kassen en zwembaden die in plaats van simpele elektrische verwarmers, met de restwarmte van bitcoin miners kunnen worden opgewarmd. Een mooi voorbeeld is natuurlijk het Nederlandse Bitcoin Bloem.
Volgende week zal ik de nadelen behandelen die door de onderzoekers worden benoemd. Volg je me al op Twitter… ik bedoel X? Hier deel ik interessante dingen en kan je me vragen stellen over alles wat met crypto te maken heeft!
The post Analyse: Timo’s Take: Is Bitcoin echt een klimaatcrimineel?
appeared first on Crypto-Insiders.