Een Amerikaans Bitcoin (BTC) beursfonds (ETF) wordt al maanden, zo niet jaren benoemd in de media. Verschillende aanbieders dienden een aanvraag in, maar vooralsnog tevergeefs. Er hangen grote verwachtingen aan het moment dat zo’n fonds er dan toch eindelijk komt. Maar wat is er toch zo bijzonder aan een ETF?
Bitcoin kopen kan moeilijk zijn
Bitcoin is een relatief jonge activaklasse. En bitcoin kopen kan voor sommigen een eitje zijn (via deze link al helemaal), maar voor een groot deel van de investeerders is het een complex proces. Eerst dien je een account aan te maken bij een crypto exchange, moet je jezelf verifiëren waarna je bitcoin en altcoins kan kopen.
Zodra je dit hebt gedaan heb je de crypto echter zelf in bezit. Ook dat is niet voor iedereen ideaal. Stel, je hebt een grote hoeveelheid bitcoins, dan is de veiligste optie om deze op een externe wallet te bewaren. Dit kan voor veel mensen die niet zo technisch zijn, moeilijk zijn. Bovendien voelt het voor veel mensen ook niet per se veilig om veel waarde in eigen handen te hebben met het risico dat je dit alles verliest tijdens een brand of een ander ongeluk.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de wet- en regelgeving die ofwel ontbreekt, of vaag is. In de Verenigde Staten kochten al een groot aantal bedrijven en fondsen bitcoin. Toch blijven veel pensioenfondsen, andere grote investeerders en retailbeleggers nog aan de zijlijn staan. Voor hen is onduidelijk wat kan en niet kan en ontbreken belastingvoordelen.
Bitcoin blootstelling zonder gedoe
Toch is en blijft bitcoin een zeer populaire investering. De afgelopen jaren is de cryptocurrency hard gestegen en met de voortontwikkelende crypto-sector lijken we pas aan het begin te zitten. Met smacht wachten veel beleggers in de VS dan ook op het moment dat een ETF wordt goedgekeurd.
Zo’n fonds bestaat uit bitcoins en staat genoteerd op een traditionele aandelenbeurs. De waarde van de aandelen van een bitcoin ETF volgt de waarde van bitcoin. Een investeerder kan deze aandelen net zo makkelijk kopen als andere aandelen op de beurs. Het fonds biedt beleggers daarmee een indirecte blootstelling aan bitcoin. Het verschil met directe blootstelling aan bitcoin is dat de bitcoins die onderdeel zijn van een ETF worden bewaard door een professionele financiële instelling.
De verwachting is dat een Amerikaanse ETF de deuren naar bitcoin opent voor een groot aantal beleggers die nu nog afwachten. En met financiële reuzen als Fidelity die de Securities and Exchange Commission (SEC) verder onder druk zetten, is de kans groot dat we uiteindelijk toch een Amerikaanse ETF gaan krijgen. Zal dit de volgende prijsstijgingen veroorzaken? Ik ben er in ieder geval klaar voor.
The post Analyse: Timo’s take: Is dit de volgende grote impuls voor de bitcoin (BTC) koers?
appeared first on Crypto-Insiders.