Bitcoin (BTC) mining gaat waarschijnlijk verboden worden. Dat is wat de Europese Centrale Bank (ECB) min of meer stelde in een recent onderzoek. Het zou teveel energie verbruiken en daarom een slechte impact op ons klimaat hebben. Wat zei de ECB verder precies over bitcoin mining, en welke impact kan wet- en regelgeving hebben op deze industrie?
Bitcoin mining verbruikt veel energie
Het is inmiddels een open garagedeur die autoriteiten als de ECB maar al te graag intrappen; Bitcoin verbruikt veel energie. Dat komt doordat miners complexe berekeningen uitvoeren om zo het netwerk veilig en gedecentraliseerd te houden. Hierdoor is BTC een bijzonder veilige vorm van geld. Zolang jij jouw private keys veilig houdt, is het vrijwel onmogelijk dat een hacker erbij komt. Daarnaast is een transactie met BTC gegarandeerd en kan deze niet eenzijdig teruggedraaid worden. Uiteraard is de bitcoin koers volatiel waardoor het volgens sommigen vooralsnog niet echt een veilige opslag van waarde is, maar dat laten we voor nu even terzijde.
Vaak wordt de vergelijking gemaakt tussen het energieverbruik van Bitcoin en hele landen. Ook de ECB doet dit en stelt dat Bitcoin meer verbruikt dan landen als ons eigen land, Oostenrijk en Spanje. Zelf vind ik dit niet altijd een eerlijke vergelijking. Bitcoin en het minen ervan zijn een wereldwijd fenomeen. Een eerlijkere vergelijking is dan ook die met de totale goudindustrie of de bankensector. Uit een onderzoek blijkt dat laatstgenoemde 56 keer meer energie verbruikt dan Bitcoin.
Ook hier gaat de vergelijking natuurlijk niet helemaal op. De bankensector biedt namelijk meer diensten dan enkel waarde opslaan en deze van A naar B sturen. Wel stelt de onderzoeker van het genoemde onderzoek dat een BTC transactie een miljoen keer efficiënter is dan via traditionele wegen.
Kan wet- en regelgeving Bitcoin helpen?
Ook stelt de ECB dat “overheidsinstanties moeten beoordelen of de buitensporige CO2-voetafdruk van bepaalde crypto-activa de verwezenlijking van hun groene transitie naar een netto nul-uitstoot van broeikasgassen ondermijnt.” En dat is grotendeels een terechte stelling. Waarom zouden wetgevers auto’s met verbrandingsmotoren in de toekomst verbieden maar niets doen met het verbruik van bitcoin miners?
Een volledig verbod op Bitcoin zou echter een bijzonder vreemde en grote stap zijn. Ten eerste is het vrijwel onmogelijk om zo’n vebrod te handhaven; iedereen kan bitcoin minen zolang je maar een computer met internet hebt. Ten tweede zou het innovatie binnen de EU remmen. Is er een gulden middelweg? Daarvoor moeten we de grote plas oversteken naar New York.
Die staat stelde dit jaar een verbod in dat geen totaalverbod is. Het verbod geldt alleen voor crypto mining-bedrijven die hun elektriciteit uit vervuilende bronnen halen. Door verschillende criteria te stellen kunnen inefficiënte en vervuilende mining-activiteiten aan banden worden gelegd.
Zodoende kan bitcoin mining op een groener pad worden gezet en mogelijk zelfs bijdragen aan het verder rendabel maken van groene energiebronnen. In de Amerikaanse staat Texas zorgden de investeringen van BTC miner Riot Blockchain bijvoorbeeld dat het elektriciteitsnet aldaar 1% meer elektriciteit beschikbaar had tijdens de hittegolf.
#Bitcoin mining has added 1% extra capacity to the Texas energy grid! pic.twitter.com/ia7NonW9K9
— Documenting Bitcoin (@DocumentingBTC) July 15, 2022
Het blijft echter wel hopen dat de Europese autoriteiten de waarde van Bitcoin inzien. De ECB is daar bijvoorbeeld nog niet echt van overtuigd en stelde “het voordeel voor de samenleving van bitcoin zelf is twijfelachtig.” Maar we houden vol!
The post Analyse: Timo’s take: Is mining regulatie EU bullish voor bitcoin?
appeared first on Crypto-Insiders.