SafeMoon, een cryptocurrency waar een enorme hype omheen hangt maar waar je wellicht niet zoveel over leest op de grotere nieuwswebsites. En dat is niet zo gek. Veel vooraanstaande figuren binnen de crypto-sector bekijken het project namelijk met argusogen. Wat is de reden voor dit wantrouwen richting SafeMoon?
Veilig naar de maan?
SafeMoon is een relatief jonge cryptocurrency, of eigenlijk Decentralized Finance (DeFi) token van enkele maanden oud. Ondanks het feit dat het project jong is, trekt het de aandacht van een grote hoeveelheid mensen met een enorme instroom van nieuw kapitaal en hoog transactievolume tot gevolg. De waarde van de crypto steeg zodoende de afgelopen maand met meer dan 900% in waarde. Een no-brainer om in te stappen zou je denken! Nou, er zijn een aantal dingen die mij zorgen baren.
Wanneer we naar de officiële website van SafeMoon gaan, wordt direct “1.000.000 HOLDERS!” in je gezicht gesmeten. En dat is meteen mijn eerste probleem met SafeMoon. De nadruk op zowel de website als op de social media-kanalen die het project ondesteunen ligt bijna volledig op het kopen en holden van SafeMoon, en het hypen van mogelijke noteringen aan crypto exchanges. Daarbij worden mensen die hun SafeMoon willen verkopen “gestraft” met transactiekosten van maar liefst 10%! Voor een uitgebreidere analyse van de fundamentele factoren achter SafeMoon raad ik je aan deze video te bekijken.
13 in een dozijn
De waarde van de token stijgt op dit moment door de enorme instroom van nieuwe investeerders die hopen grote winsten te behalen. Met beloftes op social media dat SafeMoon binnenkort aan grote exchanges wordt genoteerd, wordt men zoet gemaakt en de Fear-of-Missing-Out (FOMO) gevoed. En hoe groter de vraag naar SafeMoon, hoe hoger de prijs. Het is een constante cyclus van beloftes en FOMO die de vraag, en daarmee prijs doet laten stijgen. Totdat deze cyclus wordt onderbroken doordat er geen nieuwe investeerders meer binnen komen. Op dat moment zullen veel mensen geld verliezen.
En daar zit het grote gevaar. Het zijn namelijk vooral beginnende investeerders die kwetsbaar zijn voor deze hype. Zij weten waarschijnlijk niet genoeg over de geschiedenis van de crypto-markt (denk aan het BitConnect debacle) en crypto in het algemeen om zich te kunnen wapenen tegen de grote beloftes die worden gedaan.
Zij weten waarschijnlijk ook niet dat er tig klonen van SafeMoon bestaan, dat zelf waarschijnlijk ook een kloon is van weer een ander project. Kopieën die vrijwel identiek zijn aan SafeMoon zijn SafeMars en SafeStar. En aangezien iedereen een eigen DeFi token kan lanceren zullen er vast en zeker nog veel meer van dit soort tokens bestaan en aankomen. Neem maar eens een kijkje op deze website, waar je projecten met elkaar kan vergelijken. Onder het kopje “Similar Token Contracts” vind je een behoorlijke waslijst. Bij veel van deze projecten zal je zien dat ze maar op een of twee regels in hun codes verschillen van elkaar.
Veiligere keuzes
Begrijp me niet verkeerd, als je van een risico houdt en je was er vroeg bij dan had je natuurlijk een mooi centje kunnen verdienen. Voor mij is het echter hetzelfde als naar het casino gaan. Crypto is zoveel meer dan dat. Er zijn projecten die duidelijke use-cases hebben die de wereld een beetje beter kunnen maken, ondersteund door een grote groep gedreven ontwikkelaars. Dergelijke projecten hebben eigenlijk geen hype nodig om van de grond te komen aangezien de (potentiële) bruikbaarheid van de technologie dit al vanzelf doet.
Kijk bijvoorbeeld naar Bitcoin (BTC), mogelijk het digitale goud van de toekomst. Of Ethereum (ETH) samen met Cardano (ADA) als platformen die allerlei sectoren kunnen revolutioneren en de economie inclusiever kunnen maken. Doe goed onderzoek en gebruik je gezond verstand, dan kom je al een heel eind!
The post Analyse: Timo’s Take: Veilig naar de maan met SafeMoon? Dit is waarom ik lekker op aarde blijf
appeared first on Crypto-Insiders.