De Bitcoin (BTC) koers begon fantastisch aan het jaar 2024. Die fantastische start had de digitale munt te danken aan de lancering van de spot Bitcoin ETFs in de Verenigde Staten, maar ook aan de torenhoge verwachtingen met betrekking tot het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Aan het begin van het jaar zette de markt namelijk in op 6 (!) renteverlaging van de Federal Reserve.
In Q1 2024 liep de inflatie in de Verenigde Staten echter onverwachts op, waardoor die renteverlagingen als sneeuw voor de zon wegsmolten.
Bitcoin bullmarkt komt tot stilstand
Na het teruglopen van de verwachtingen over het aantal renteverlagingen, begonnen mensen zich steeds meer zorgen te maken over de bullmarkt van Bitcoin. Kan de digitale munt wel blijven stijgen? Ook nu de inflatie is opgelopen en het verwachtte aantal renteverlagingen voor 2024 sterk teruggevallen is? Het antwoord op die eerste vraag was: nee.
Na het bereiken van de all-time high van $73.800 dollar in maart viel de Bitcoin koers terug tot een bodem van $56.600 dollar op 1 mei en sindsdien lukt het de bulls niet om het positieve momentum terug te vinden.
Ook nu heerst er nog steeds twijfel over het vervolgen van de bullmarkt door Bitcoin, maar de economische data uit de Verenigde Staten biedt steeds meer hoop. Om de bullmarkt een vervolg te geven, moet de inflatie in Amerika naar de gewenste 2,0% zakken, zodat de Federal Reserve kan beginnen met het verlagen van de rente.
Gelukkig voor ons begint het economische momentum in de Verenigde Staten te verzwakken. De bovenstaande grafiek is de Citi Surprise Index. Een positieve score voor de index geeft aan dat economische data boven verwachting binnenkomt (= sterker dan verwacht) en een negatieve score betekent het tegenovergestelde.
Zoals je kunt zien waren 2023 en 2024 tot nu toe enorm sterk en kwam de economische data continu sterker binnen dan verwacht.
De laatste weken zien we de index echter onder het nulpunt duiken, wat wijst op economische verzwakking. Die verzwakking zien we terug in de inflatiescores van de afgelopen weken, die steeds iets lager uitvielen dan men had verwacht.
Frisse hoop voor Bitcoin
Als de economische data op deze manier blijft binnenkomen, dan kan dat ruimte maken voor de Federal Reserve om in september al de eerste renteverlaging door te voeren.
In juni kwamen de CPI en de PPI inflatiescores al lager binnen dan verwacht en vrijdag gaf ook de PCE Price Index een goed signaal af. Met een goed signaal bedoel ik dat deze erop wijst dat de inflatie onderweg lijkt naar de gewenste 2,0%.
De bovenstaande grafiek toont de verwachtingen voor de rentevergadering van de Federal Reserve op 18 september. Vergeleken met 1 maand geleden is de kans op een renteverlaging in september gestegen van 45,8% naar de huidige 67,7%.
Volgens de markt kunnen we dus al in september de eerste renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank verwachten. Dat zou voor Bitcoin een enorme opsteker zijn en een goede start voor het laatste kwartaal van 2024 kunnen inluiden.
Om dat voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat ook de komende weken de data iets zwakker binnenkomt dan verwacht.
Komende vrijdag is het bijvoorbeeld tijd voor een bak aan hele belangrijke data voor de Amerikaanse arbeidsmarkt. Onder andere met het werkloosheidspercentage, maar ook de banengroei.
Als die zwakker zijn dan verwacht, dan wijst dat erop dat de economie in de richting gaat die nodig is om de inflatie omlaag te brengen en de kans op meerdere renteverlagingen in 2024 te verhogen.
Qua macro-economische data was dit weer een goede week voor Bitcoin, maar ook volgende week belooft weer heel belangrijk te worden.
The post Toekomst Bitcoin onzeker na oplopende inflatie en aanpassing rentebeleid in de VS appeared first on Coinliners.nl.