Het belang van crypto exchange-traded funds (ETF’s) voor de cryptomarkt kan niet worden onderschat. De komst van spot bitcoin (BTC) en spot ethereum (ETH) ETF’s in 2024 leidde een nieuwe fase voor de cryptosector in, maar herinnert ook aan een klassieke les uit de traditionele financiële wereld. Topanalist Eric Balchunas wijst op een opvallende parallel met het nalatenschap van Jack Bogle, oprichter van beleggingsreus Vanguard. Zijn prijsstrategie heeft beleggers miljarden bespaard.

Volgens analisten zou ditzelfde ‘Bogle-effect’ nu vertaald kunnen worden naar de cryptosector. Op lange termijn kan dit grote voordelen opleveren voor crypto-investeerders.

Het Bogle-effect: lage kosten, grote impact

De beleggingsfilosofie van Jack Bogle was in de kern erg simpel: beleggen moet goedkoop, passief en transparant zijn. Hij vond dat beleggen de particuliere investeerder moest dienen, niet de grote bedrijven. Zijn advies aan investeerders was dan ook: wie rustig blijft en niet te veel betaalt, wint op de lange termijn.

Door indexfondsen aan te bieden tegen historisch lage kosten, dwong Bogle’s Vanguard concurrenten om hun vergoedingen eveneens te verlagen. Dat leidde tot een enorme besparing voor beleggers: volgens berekeningen van ETF-analist Eric Balchunas zelfs meer dan 1.000 miljard dollar.

Balchunas ziet dat deze besparingen voortkwamen uit lagere beheervergoedingen, minder kosten door lage portefeuille-omzet en het concurrentie-effect dat andere fondshuizen ertoe bracht hun prijzen ook te verlagen. Dit fenomeen noemde Balchunas het ‘Bogle-effect’.

ETF’s: het nieuwe tijdperk in crypto

Dat ditzelfde effect laat zich nu zien in de cryptosector sinds de introductie van Amerikaanse spot bitcoin ETF’s. Een ETF is een beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt, vergelijkbaar met een aandeel, en dat doorgaans een mandje van activa volgt zoals aandelen, obligaties of cryptocurrencies.

Grote partijen als BlackRock, Fidelity en Ark Invest zijn verwikkeld in een heuse kostenoorlog: om beleggers aan te trekken verlagen zij hun beheervergoedingen tot ver onder wat jaren geleden denkbaar was. En de impact is er: binnen enkele maanden stroomde er bijna 1 miljard dollar aan kapitaal naar bitcoin ETF’s. De concurrentiedruk zorgt ervoor dat traditionele aanbieders hun marge beperken, precies zoals destijds gebeurde in de wereld van indexfondsen.

Wat Jack Bogle vijftig jaar geleden begon met zijn revolutionaire benadering van kostenstructuren, lijkt nu de cryptosector binnen te dringen. Waar crypto lang nog bekendstond om risicovol en volatiel, begint het zich steeds meer te laten zien als serieuze en volwassen beleggingsoptie waarmee particuliere investeerders rijk mee kunnen worden. De filosofie van Bogle, die simpelweg neerkomt op: wie rustig blijft en niet te veel betaalt, wint op de lange termijn, lijkt zich steeds meer te vertalen naar de cryptosector.

We houden onze volgers op de hoogte, volg ons op X.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!