Topeconoom David Rosenberg is van mening dat het kopen van Bitcoin dichterbij “gokken” dan “investeren” ligt. Waarom? Omdat het volgens Rosenberg extreem lastig is om een waarde te plakken op Bitcoin. Aandelen zijn een claim op de cashflows van bedrijven, obligaties en spaargeld betalen rente, grondstoffen hebben een toepassing in de industrie, maar Bitcoin doet volgens Rosenberg helemaal niets.
Bitcoin is niet echt
“Grondstoffen zijn echt. Wil je rijk worden door te geloven in crypto? Voeg dan ook loterijtickets aan je investeringen toe. Serieus, doe even normaal”, aldus Rosenberg.
Het is duidelijk dat Rosenberg geen liefhebber is van Bitcoin, maar ook dat hij niet helemaal begrijpt wat het doet.
Bitcoin is namelijk digitale absolute schaarste, die je binnen 10 minuten naar de andere kant van de wereld kunt sturen. Het is een digitale grondstof, die geen last heeft van fysieke beperkingen en lak heeft aan grenzen.
Toch noemt de voormalig topeconoom van het Amerikaanse Merrill Lynch Bitcoin en andere tokens voorbeelden van de “greater fool” theorie in de praktijk. Met andere woorden: mensen kopen de tokens niet omdat ze iets waard zijn, maar omdat ze hopen deze voor meer geld door te verkopen aan iemand die nog stommer is.
Het is echter de vraag of je na 15 jaar en meerdere bullmarkten nog kunt roepen dat deze theorie op Bitcoin van toepassing is. Zou Rosenberg niet iets over het hoofd zien wat betreft de waarde van Bitcoin?
Wie heeft deze volatiliteit nodig?
Het lijkt er vooral op dat Rosenberg stress krijgt van de volatiliteit van Bitcoin.
“Wie heeft deze volatiliteit nodig in zijn leven? Ik niet, dat is zeker”, aldus de topeconoom. “Waarom zou je dat aan je portfolio toevoegen, tenzij je een gokker bent?”, zo vroeg hij zich in 2023 af.
Waar Rosenberg nog het meest moeite mee heeft is de manier waarop hij Bitcoin moet waarderen. Er zitten immers geen geldstromen aan de munt. De waarde van Bitcoin is voor mensen die zich inlezen echter duidelijk.
Er bestaat geen enkele andere vorm van absolute schaarste op de wereld (21 miljoen eenheden) die je ook nog eens over digitale netwerken kunt versturen, waardoor de Bitcoin in kwestie vrijwel METEEN in de wallet van de wederpartij zitten.
Heeft dat dan echt geen waarde? De markt lijkt te suggereren van wel.
The post Topeconoom: ‘Bitcoin is meer een loterijticket dan een investering’ appeared first on BLOX | Nieuws.