In China gelden al een aantal jaar merkwaardige regels voor de crypto-industrie. Handelen in cryptocurrencies is er officieel helemaal verboden, net als het minen ervan. Maar Er is enige nuance, want tegelijkertijd lijkt het land steeds meer open te staan voor de industrie. Trump maakt zich zorgen, want hij denkt dat China de grote leider in de sector kan worden. Sommige analisten zijn het hiermee eens.
Trump niet blij met China’s stap naar crypto
Nadat de Republikeinse partij als onderdeel van de verkiezingscampagne een compleet voor de crypto-sector gunstig beleid onthulde, verklaarde Trump in een interview dat dit harde noodzaak was. Anders zou China in de toekomst de spil van de blockchain- en crypto-industrie kunnen gaan vormen.
Op dit moment zijn de Verenigde Staten dat, wat goed te zien is door na te gaan welke belangrijke crypto-bedrijven allemaal hun hoofdkantoor in de VS hebben. Trump wil niet het risico lopen dat dit stokje aan China wordt doorgegeven.
China houdt er bijzondere regels op na voor de jonge sector. Sinds 2021 is het volkomen illegaal om te handelen in cryptocurrencies en om ze te delven, wat regelmatig heeft geleid tot grote politieacties. Tegelijkertijd was het lang onduidelijk of je cryptovaluta wel mocht bezitten, maar sinds vorig jaar is dit juist wél toegestaan.
Ondertussen is handelen in crypto wél legaal geworden in Hong Kong. Chinese bedrijven gebruiken de eilandstaat om op een indirecte manier alsnog blootstelling te krijgen aan crypto. Inmiddels gaan de geruchten dat China overweegt om het verbod helemaal in te trekken.
China’s verbod op crypto mining en handel
Cointelegraph sprak met verschillende analisten, die China’s complete verbod op bitcoin en crypto mining en -handel in 2021 vrijwel allemaal een onhandige zet vinden. China wil volgens Tressis-econoom Daniel Lacalle afstappen van de Amerikaanse dollar, en daar kan crypto een belangrijk hulpmiddel in zijn. Ook zou het de Chinese yuan niet hebben geholpen, die is sindsdien ten opzichte van de dollar aanzienlijk gedaald.
Hoogleraar Finance van de Singapore Management University Emiliano Pagnotta noemt het verbod op mining een strategische blunder. “[China] had 75% van de miningindustrie in handen, en is in hoog tempo een groot deel aan de VS verloren,” verklaarde Pagnotta. “De macht hebben over de meerderheid van de Bitcoin (BTC) hashrate is veel slimmer dan het verbod zelf, wat maar tijdelijk leidde tot een daling van de hashrate.”
China gebruikt inmiddels Hong Kong als proxy om voet aan de grond te hebben in crypto-land, zoals eerder in het crypto nieuws te lezen. Maar ook dit is geen optimale stap. Patrick Pan, directeur van de cryptobeurs OSL, verklaart dat China nog steeds erg strikt vasthoudt aan het verbod om te handelen in crypto.
Daarom is OSL verhuisd naar Hong Kong. Toch noemt hij dat de blockchain-technologieën juist een erg belangrijk aspect zijn geworden bij Chinese bedrijven. De techniek wordt zelfs al massaal op praktische wijze ingezet op het Chinese vasteland. Of het Aziatische land crypto volledig legaal zal maken is nog de vraag, maar het is duidelijk dat het er erg druk mee is en snel vooruit gaat.
Zijn de crypto zorgen van Trump terecht?
Deze veranderingen hebben gezorgd voor Trumps zorg dat China de markt over zal nemen. Yikai Wang, hoogleraar economie aan de universiteit van Essex, denkt dat China nog steeds ‘een belangrijke, misschien zelfs dominerende rol kan spelen’ in de crypto-sector. Zo bezit het volgens CryptoQuant-CEO Ki Young Ju nog steeds minimaal 54% van de miningpools, die erg invloedrijk zijn op Bitcoins totale hashrate.
Naast de nog altijd grote invloed op crypto mining heeft China nog steeds als voordeel dat inwoners nog steeds graag bezig zijn met crypto. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het handelsvolume van Binance, waarvan volgens Wang nog steeds voor 20% uit China afkomstig is. Binance is nog altijd de grootste cryptobeurs ter wereld.
Pagnotta concludeert dat Trump uit is op stemmen in de presidentsverkiezingen. Door te wijzen op het contrast tussen hem en China of tussen hem en Biden (en Harris), kan hij de stemmen winnen van de tientallen miljoenen Amerikaanse crypto-bezitters. Ook is Trump niet blij met het BRICS-samenwerkingsverband, waar naast China zelf steeds meer andere landen bij zijn aangesloten. BRICS kan de invloed van de VS verminderen.
Toch ziet niet iedereen overtuigd van het vermaarde Aziatische gevaar. Lacalle en crypto-consultant Zennon Kapron verklaarden dat de sector vermoedelijk decentraal genoeg is om niet door één enkele staat te worden gedomineerd. China’s invloed zou kunnen groeien, maar zó hard groeien tot een dominerende positie is een uitdaging die nog veel moeilijker is.
Het bericht Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie verscheen eerst op Crypto Insiders.