Trump begint weer ouderwets oorlog te maken met de Amerikaanse centrale bank, en bitcoin en de aandelenmarkten reageren daar amper op.
Geen verrassing meer
Het lijkt erop dat de financiële markten langzamerhand gewend raken aan de uitspattingen van Donald Trump.
Waar de handelsoorlog de afgelopen weken voor een explosie van angst zorgde op de financiële markten, begint de boel nu steeds meer tot rust te komen.
Het zou zomaar kunnen dat bitcoin een bodem heeft gemaakt om 74.000 dollar, want op technisch vlak zien we verbetering. De bitcoin koers is boven het 21-daagse exponentiële bewegende gemiddelde gekomen, en lijkt enigszins te stabiliseren.
Zodra de koers ook boven de andere bewegende gemiddelden in de grafiek komt, is de kans een stuk groter dat de bodem achter de rug is. Met als grote kanttekening dat Donald Trump een hoop in handen heeft.
Vooralsnog lijkt echter de conclusie gerechtvaardigd dat de angst groter is dan de daadwerkelijke impact van de handelsoorlog op de Amerikaanse economie.
Angst groter dan daadwerkelijke schade
Dag na dag zien we namelijk economische data binnenkomen die niet per definitie richting een recessie wijst. Eerder deze week zagen we de Retail Sales, verkoopcijfers van de Amerikaanse detailhandel, beter binnenkomen dan verwacht. En gisteren viel ook het wekelijkse aantal werkloosheidsclaims lager uit dan verwacht.
It's interesting that the mini-surge in @GoogleTrends searches for unemployment insurance has not translated into a comparable mini-surge in initial claims (at least, not yet). pic.twitter.com/4X5wh3BIQa
— Guy Berger (@EconBerger) April 17, 2025
De economische data wijst nog niet op een recessie. Dat kan natuurlijk snel veranderen, maar voordat het zover is kun je eigenlijk geen recessie voorspellen.
En we moeten niet vergeten dat de koersdalingen van bitcoin en de S&P 500 op zich al pittig genoeg waren. Zeker voor de economische data die we momenteel zien binnenkomen.
Natuurlijk moet de handelsoorlog van Trump niet heel lang meer duren, want dan kunnen er daadwerkelijk problemen ontstaan, maar op dit moment is daar duidelijk nog geen sprake van.