De handelsoorlog van Donald Trump, met z’n torenhoge tarieven, zet Bitcoin (BTC) op korte termijn onder druk. Toch schetst een nieuw rapport van Grayscale een rooskleurig toekomstplaatje: diezelfde chaos kan op lange termijn juist een zegen zijn voor de grootste cryptomunt. Hoe zit dat?
Stagflatie als springplank
Grayscale wijst op stagflatie – hoge inflatie gepaard met een slabakkende economie – als een mogelijke uitkomst van Trump’s tarieven. Dat is gif voor traditionele assets zoals aandelen en obligaties, maar een feestje voor schaarse grondstoffen. Met BTC’s vaste voorraad van 21 miljoen munten past het perfect in dat rijtje schaarse goodies. Het zegt het volgende hierover:
“Bitcoin is te jong voor historische data hierover. maar kijk naar goud in de jaren ‘70: dat steeg 30% per jaar, mijlenver boven de inflatie uit, terwijl aandelen en obligaties achterbleven.”
Dollar onder vuur
De spanningen in de wereldhandel kunnen ook de dollar een knauw geven, en dat is koren op Bitcoin’s molen. “Als landen minder vertrouwen krijgen in de VS-economie of dollarmarkten, gaan ze hun reserves diversifiëren,” stelt Grayscale. Denk aan China en Rusland, die al met BTC energiedeals doen. Een wankele dollar – zie de DXY-dip naar 102,29 – maakt alternatieven zoals Bitcoin aantrekkelijker. Het rapport voorziet “1 tot 3 jaar van dollarzwakte en bovenmatige inflatie” door Amerikaans beleid. Dat is een recept voor adoptie én prijsgroei van BTC, volgens Grayscale.
Korte pijn, lange winst?
Op korte termijn voelt Bitcoin de hitte. Na Trump’s 90-daagse tariefpauze (behalve voor China’s 125%) schoot BTC naar $83.605, maar het momentum is weggezakt. Nu staat het op $79.150 – een plus van 1,8% in 24 uur, maar 4% lager over de week. De markt is nog wankel, met China’s mogelijke tegenzetten als donderwolk. Toch ziet Grayscale hier een kans: als stagflatie toeslaat en de dollar hapert, kan BTC uitgroeien tot een winnaar op lange termijn.
Conclusie: Wat kunnen van de Bitcoin koers verwachten?
Bitcoin zit in een spagaat. De tarievenoorlog kneedt de markt nu, maar Grayscale’s visie draait om het grotere plaatje: een wereld waarin traditionele assets falen en schaarse alternatieven zoals BTC schitteren. Gaat dat op? Niemand heeft een glazen bol, maar de parallellen met goud en een wankele dollar maken het een prikkelend verhaal. Voorlopig is het hobbelen op $79K – met één oog op China en het andere op de toekomst. Wordt dit BTC’s moment? De tijd zal het leren.
Het bericht Trump’s tarieven kunnen goed nieuws zijn voor Bitcoin op de lange termijn, aldus Grayscale verscheen eerst op CryptoBenelux.