De centrale bank van Tsjechië onderzoekt een Bitcoin-reserveplan dat mogelijk maanden in beslag zal nemen, met een potentiële blootstelling die volgens bronnen ruim onder het oorspronkelijk voorgestelde niveau zal liggen. De blootstelling zal naar verwachting veel lager zijn dan de aanvankelijk voorgestelde 5%.
De gouverneur van de Tsjechische centrale bank, Ales Michl, bracht het idee vorige week voor het eerst ter sprake in een gesprek met de Financial Times. Het voorstel zorgde voor enthousiasme in de crypto-wereld, maar werd met scepsis ontvangen door beleidsmakers. Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, wees het af en benadrukte dat reserves liquide, veilig en betrouwbaar moeten zijn.
De raad van de Tsjechische Nationale Bank gaf de opdracht om een studie over de haalbaarheid van Bitcoin als reserve-actief te beoordelen na het voorstel van Michl. De gouverneur staat open voor de conclusies van het onderzoek, zelfs als die het idee verwerpen. Volgens bronnen van Bloomberg kan het onderzoek echter maanden duren. Bovendien zou, zelfs als de studie positief uitpakt, de blootstelling van de CNB onder de 1% van de totale reserves blijven, ver verwijderd van de aanvankelijk genoemde tot 5%.
De waarde va Bitcoin zou echter naar nul kunnen gaan, aldus Michl. Volgens gegevens van CNB zou, als 5% van de reserves het afgelopen decennium in Bitcoin was belegd, het jaarlijkse rendement met 3,5 procentpunt zijn gestegen, maar zou de volatiliteit zijn verdubbeld.
Als het plan wordt doorgezet, zou de CNB de eerste westerse centrale bank kunnen worden die Bitcoin aanhoudt, naast El Salvador, dat momenteel 6.048 BTC bezit ter waarde van ongeveer $619 miljoen, volgens gegevens van Bitcoin Treasuries.
Het bericht Tsjechische centrale bank verwacht met 1% lagere BTC-blootstelling verscheen eerst op CryptoBenelux.