De Turkse minister van Financiën en Treasury, Mehmet Şimşek, deelde inzichten in de aanstaande wetgeving rondom cryptocurrency, waarbij hij de brede definitie ervan benadrukte. Volgens Şimşek worden crypto-assets omschreven als “ontastbare activa die elektronisch worden gecreëerd en opgeslagen met behulp van gedistribueerde ledger-technologie.” Deze inclusieve benadering heeft tot doel de wetgeving toekomstbestendig te maken tegen opkomende cryptocurrencies.
In een interview met het door de staat gerunde persbureau Anadolu Agency in Turkije onthulde Şimşek details over de regelgevende aanpak. Volgens zijn verklaring zullen de handelsplatforms voor crypto-assets licenties moeten verkrijgen van de CMB, onderworpen aan operationele vereisten vergelijkbaar met die voor financiële instellingen.
Daarnaast benadrukte hij gedetailleerde voorwaarden voor oprichters, managers, organisatorische verplichtingen, kapitaalvereisten en IT-infrastructuur. Deze maatregelen sluiten aan bij internationale praktijken en pakken zorgen aan over misbruik en extreme prijsschommelingen.
Verder verduidelijkte Şimşek dat de wetgeving op dit moment niet ingaat op belastingkwesties en benadrukte hij een aparte studie over dit onderwerp. Opmerkelijk is dat de minister de wereldwijde situatie benadrukte, waar verschillende landen uiteenlopende praktijken hanteren, en Turkije streeft ernaar zich te conformeren aan internationale normen om crypto-assets effectief te reguleren.
In de zoektocht naar regelgevende volledigheid benadrukte Şimşek het belang van de autoriteit van het Capital Markets Board (CMB) bij het toestaan van de uitgifte van kapitaalmarkt-instrumenten als crypto-assets. De wetgeving machtigt ook de CMB om de verkoop van crypto-assets via crowdfunding te reguleren, waardoor een alomvattend kader wordt geboden voor de ontwikkeling van blockchain-technologie.
Ondertussen ging Şimşek in op zorgen over de positie van Turkije in de categorie ‘gedeeltelijk compatibel’ van de Financial Action Task Force (FATF). Hij verklaarde dat de aankomende wetgeving, met de nadruk op technische normen, Turkije naar een ‘compatibele’ status zal brengen, wat een cruciale stap is om de categorie ‘gedeeltelijk compatibel’ te verlaten.
Opmerkelijk benadrukte minister Şimşek dat het primaire doel van de regelgevende inspanning is om de veiligheid van de cryptoruimte te verbeteren, potentiële risico’s te elimineren en de groei van zowel blockchain-technologie als het bredere ecosysteem van cryptocurrency te faciliteren. Gezien de recente ontwikkelingen lijkt Turkije zich te haasten om zich bij de landen te voegen met duidelijke, uitgebreide regelgeving voor de snelgroeiende digitale activabranche.
Het bericht Turkije zet laatste stap in crypto-regulaties verscheen eerst op CryptoBenelux.