Terwijl verschillende regeringen over de hele wereld werken aan het creëren van een meer geordende juridische omgevingen voor cryptocurrencies, ziet Turkije een toename van het aantal aanvragen voor licenties vanuit crypto-bedrijven vanwege nieuwe reguleringen in het land.
Deze trend, die wordt gevoed door een combinatie van juridische duidelijkheid en economische overwegingen, laat zien hoe graag cryptocurrency-bedrijven in het land willen opereren.
De voortdurende devaluatie van de Turkse lira en de hoge inflatiecijfers hebben veel mensen ertoe aangezet om naar andere investeringsmogelijkheden te zoeken, waardoor de vraag naar cryptocurrencies toeneemt.
Ontwikkelingen in regelgeving
Momenteel doet de Turkse regering een beroep op aanbieders van virtuele activadiensten (VASP’s) om vergunningen te verkrijgen van de Capital Markets Board (CMB). Dit programma heeft tot doel de veiligheid van beleggers te verbeteren en een veilige ruimte te bieden voor de handel in cryptocurrencies.
De CMB houdt toezicht op de naleving van de regels. Dit is van groot belang om het vertrouwen van investeerders te winnen en Turkije in de richting van wereldnormen te brengen.
Turkije scoort goed in de wereldwijde adoptiecijfers en is de afgelopen jaren een van de snelstgroeiende markten voor Bitcoin (BTC) geworden. Uit rapporten blijkt dat het land het afgelopen jaar een elfvoudige stijging van het gebruik van crypto heeft ervaren; veel mensen wenden zich tot digitale activa als bescherming tegen economische onzekerheid.
Turkije heeft op dit moment misschien geen volledige cryptowetten, maar op 2 juli was er de invoering van de “Wet op Wijzigingen in de Kapitaalmarktwet”. Deze wet biedt een regulerend kader voor aanbieders van crypto-diensten in Turkije. Tevens liet de Turkse minister van Financiën, Mehmet Simsek, in januari doorschemeren dat het wetsontwerp omtrent crypto bijna voltooid was. Maar het langverwachte wetsvoorstel ontbreekt nog steeds in het parlement.
Economische aspecten die adoptie aanmoedigen
De belangstelling voor crypto is aangewakkerd door de economische situatie van het land. Veel mensen zijn op zoek naar nieuwe manieren om hun beleggingen te beschermen, aangezien de inflatie in augustus 2023 meer dan 60% bedraagt en de waarde van geld op het laagste punt staat. De dalende lira heeft cryptocurrencies tot een wenselijke weg voor diversificatie en sparen gemaakt.
Volgens Chainalysis is de Turkse cryptocurrency-markt de vierde grootste ter wereld, met een handelsvolume van meer dan $170 miljard. Dit plaatst de Turkse cryptomarkt vóór Duitsland, Rusland, Canada, Vietnam en Thailand.
Paribu, een lokale cryptocurrency-beurs, heeft een toename van de handelsvolumes ervaren, vooral in stablecoins zoals USDT. Beleggers in Turkije implementeren regelmatig stablecoins als middel om het valutarisico te beperken.
Deze verandering onderstreept een meer algemene trend waarin individuen steeds vaker digitale activa gebruiken om hun financiën in moeilijke tijden te beschermen, naast beleggingsdoeleinden.
De weg vooruit
Turkije werkt momenteel aan zijn regels voor cryptocurrencies, waaruit blijkt dat de sector veel potentieel heeft voor de toekomst. Om de creativiteit te stimuleren en buitenlands kapitaal binnen te halen wil het kabinet het systeem inzichtelijk maken.
Ondertussen zal de bouw van het Istanbul Financial Center, met als doel om de verspreiding van fintech aan te moedigen, een ideale omgeving creëren voor de vooruitgang van blockchain- en crypto-gerelateerde projecten.
Het bericht Turkije ziet flinke crypto-hype vanwege nieuwe reguleringen en stijgende inflatie verscheen eerst op CryptoBenelux.